Handbollsfeber på Island efter EM-succén

Isländska supportrar (arkiv). Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN.

Efter framgången i EM, med full pott i gruppspelet och två poäng med sig till huvudrundan, är Island hoppfulla inför morgondagens match mot Danmark. Till Sveriges grupp får Tyskland med sig de två viktiga poängen.

Island imponerar i EM. Efter att ha slagit ut hemmanationen Ungern i en dramatisk uddamålsseger inför ett enormt ungerskt publiktryck, har önationen nu två poäng med sig till huvudrundan. Där väntar Danmark i första matchen – ett laddat möte som isländsk media skriver upp – och den isländska truppen verkar ha en bra känsla inför mötet.

– De har ett lag som har spelat tillsammans i flera år nu och med spelare av högsta kvalitet på alla positioner. Så det är klart att det blir en utmaning, men vi är fulla av självförtroende och vi ser fram emot det. Vi tror att vi kan vinna varje match, säger Sigvaldi Björn Gudjonsson till den isländska TV-kanalen RÚV.

Island var pressade mot Ungern men höll undan tack vare en stark insats av målvakten, Björgvin Páll Gústafsson och vassa avslutningar från Ómar Ingi Magnússon (8 mål) och Bjarki Már Ellísson (9).

– Vi kom tillbaka varje gång och började jobba. Det visar var vi kommer ifrån, men vi flyger inte än. Vi njuter av kvällen, men sedan vaknar vi i morgon och börjar förbereda oss för nästa match, säger Bjarki Már Ellísson till Islands största dagstidning Morgunblaðið.

I intervjun med Morgunblaðið berättar han också att han inte kände sig tillräckligt delaktig i öppningsmatchen mot Nederländerna men fick hjälp genom ett samtal med sin vän, en sociologilärare vid Islands Universitet.

Ett coronadrabbat Tyskland lät sig inte nedslås mot Polen och vann gruppfinalen klart med 30–23. Det innebär att läget inför huvudrundan ser ut så här:

Grupp I
Danmark, 2p +9 mål
Frankrike, 2p +5
Island, 2p +1
Nederländerna, 0p -1
Kroatien, 0p -5
Montenegro, 0p -9
Grupp II
Tyskland, 2p +7
Spanien, 2p +4
Ryssland, 2p +1
Norge, 0p -1
Sverige, 0p -4
Polen, 0p -7

Huvudrundan startar klockan 15.30 i morgon (torsdag) med Sveriges match mot Ryssland.