Handbollsafton: Här är allt du behöver veta

Max Darj och Lukas Sandell. Foto: Ludvig Thunman Bildbyrån.

Det är Fredagen med stort F. Dubbla EM-semifinaler i handboll och final i På spåret väntar denna afton som numera är en tradition såhär sista fredagen i januari.

Ska den bli en ny officiell afton i kalendern kanske? Handbollsafton. Alltid sista fredagen i januari eftersom Sverige av tradition nu spelar semifinal i stora mästerskap samtidigt som finalen i På spåret avgörs samma kväll.

Handbollsafton.

Inte dumt!

Men vad gäller då ikväll. Såhär ser handbollsschemat ut:

17.45 Frankrike – Sverige

20.30 Tyskland – Danmark

Det går också värma upp med Ungern – Slovenien med avkast 15.00 för den som verkligen vill ta denna dagen till max. De spelar om plats 5-6 i detta mästerskap.

Vad kan man tänka om kamperna då? 

Frankrike mot Sverige. Den matchen kan gå hur som helst. Borde avgöras på försvars- och målvaktsspel och där bör Sverige ha en liten fördel på förhand. Vi vet ju vad Palicka kan nå för höjder och han har sänkt fransoserna tidigare. Å andra sidan har Frankrike nu en målvakt av lite mer joker-karaktär i form av Bellahcene. Får han träff och kommer in i zonen kan det bli obehagligt. Återstår att se om han kan plocka fram det i sin största match i karriären.

I semifinal 2 får vi ju räkna Danmark som blytunga favoriter. Det borde inte gå att lura Nikolaj Jacobsen men visst finns vissa delar Tyskland kan vända till sin fördel. Över-fysisk handboll, ungdomlig entusiasm, hemmstödet, Andreas Wolff, frågetecken kring formen på alla danska niometare förutom Gidsel och pressen som ligger på Danmark. Ja fasen, det kanske kan bli match ändå?

Matcherna sänds på TV6 och Viaplay och sändingarna startar 16.45 och avslutas 22.30. Då blir det för övrigt en film (The Shallows) som beskrivs som ”Äventyr, Thriller”. Vi får väl se hur många som orkar ett par timmar till av detta efter Handbollsafton!