Gottfridsson: ”Jag opererades den 6:e september, på söndag är det EM-final”

Jim Gottfridsson. Foto: Mikael Storm, M. Storm Foto

Jim Gottfridsson är och har varit en av Sveriges stora pådrivare under EM. Det var det få som trodde var möjligt för fyra månader sen. Då låg han på sjukbritsen, snart står han i EM-final.

— Jag fick tårar efter matchen. Det här är så, ursäkta, jävla häftigt. Wow. Vem trodde det när vi träffades andra dagen efter Islandsmatchen, säger Gottfridsson.

De var uträknade efter Islandsmatchen, det blev svårare efter Frankrike och det var nästan kört mot Norge. Istället står en frenetiskt kämpande blågul playmaker med en rödvit skalp i handen och båda fötterna i EM-final. Ett öde som bestämdes av en gemensam grupp och två andra fötter. Två oprövade fötter.

— Lagergren var väck och Jeppsson var borta och vi har en högersexa som spelar högernia och Arnesson som knappt spelat någonting och håller till i 2. Bundesliga. Han (Arnesson) frågade mig i slutet där att ”Jim, kan jag ta den?”.
”Hoppa du på dina två fötter så gör du mål sen”, sa jag åt en. Då går han upp och sätter dit den. Det visar på ett stort självförtroende.

Självförtroende är något den här gruppen har visat varje chans de får. Självförtroende nog att resa sig efter förluster, och självförtroende nog att resa sig efter tre insläppta mål på två minuter mot Danmark – i en helt avgörande EM-semifinal.

Det maxade svenska förtroendet har spelat upp sig väl så här långt. På söndag ska Sverige spela om EM-guld. Och en direktplats till VM, något stjärnan själv inte tänkt sig blodig över.

— Det har jag inte funderat så mycket på, haha. Nu sitter ni i media och räknar igen. Men det är lättare att hänga med nu, och jag har inga Chalmers-poäng. Ibland kan det vara sämre att plugga för mycket, kolla på Lukas, skämtar Gottfridsson.

— Jag visste att vi behövda vinna för att gå till final. Och på söndag måste vi vinna för att vinna guld.

På söndag kan han vinna EM-guld. För ett några månader sedan kunde han knappt gå. Efter en smäll med danska Mads Mensah Larsen i Bundesliga skadade Gotte vristen ordentligt.

— Jag låg och opererades den 6:e september och på söndag ska jag spela EM-final. Första gången jag spelade match var 27:e december.

— Jag ska ärligt säga med att jag har varit trött i mästerskapet i vissa matcher, det tror jag har synts på mina prestationer. Men idag känner jag bara för att tömma mig. Nu är det bara en tömning till, sen ska jag nog ha semester två dagar.

Två dagars semester kan han väl vara värd då, Gottfridsson. Speciellt om han hämtar hem ett guld till Sverige. Eller vad fasen, ge grabben en långhelg.