Gottfridsson inför Serbien: ”Då tror jag vi ger oss goda chanser att vinna”

Jim Gottfridsson på spelarhotellet i Split. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Efter Sveriges förlustmatch mot Island måste är man, nästan, tvingade att vinna ikväll. Om Sverige förlorar mot Serbien och Kroatien tar poäng mot Island så är Sverige ute ur EM. Men Sveriges bäste målskytt mot Island, Jim Gottfridsson, vet hur man kan straffa serberna.

— Vi har tittat på video från Kroatien – Serbien. Det Kroatien gjorde bra var att vara riktigt aggressiva i sitt försvarsspel. Inte ge någon tid åt (Petar) Nenadić, (Nemanja) Zelenović och (Žarko) Šešum.

Något annat som Kroatien gjorde bra var att straffa serberna som inte hade full kareta hemåt på kontringarna.

— Sen behöver man inte alltid straffa dem med att göra mål, utan att bara springa så att de behöver jobba hemåt. Då kanske de inte hinner byta in sina försvarsgubbar och sen spelar vi anfallsspel utifrån det. Trötta ut dem, säger Gottfridsson som värmde upp på cykeln under gårdagens träning, men som ska vara okej för spel.

Vad såg du mellan Kroatien – Serbien som du kan utnyttja i ditt spel?

— Jag tycker att Kroatien spelade rätt så mycket inåt i banan mot Serbiens försvarsspel. Det är dock där jag tycker att Serbiens försvar är extremt bra. Så jag tycker att vi ska försöka hitta lägen brett. Sen kommer det ju komma avslut från oss vid treorna. I handboll kommer mellan 60-70% av lägena vid nära tre. Men kan vi få ner det till 55% och 45% av gångerna komma brett i banan så tror jag att vi ger oss själva goda chanser att vinna matchen.

Något som inte får hända är det som hände mot Island senast. Att man hamnar i ett tidigt underläge för att sedan inte få fatt på matchen igen, börjar stressa och ser resultatet springa iväg.

Så om vi hamnar i samma underläge imorgon?

— Då kommer det inte bli stressat, då kommer vi stoppa blödningen tidigare. Det ska inte behöva stå 4-15 på tavlan för att vi ska börja spela handboll. Det kan stå 2,3-0 och så tar vi några andetag och kommer till säkra lägen. Sen kommer vi in i en bra period och så leder vi med 5 till 10 mål i paus.

Så vinner vi?

— Ja, perfekt.