Frankrike vann VM-guld efter formidabel andra halvlek

Nikola Karabatic, Frankrike. Arkivbild. Foto: S Pillaud

Frankrike är 2017 års världsmästare i handboll. Efter en rivstart i den andra halvleken mot finalmotståndaren Norge vann fransmännen till slut med 33-26.

Finalen i AccorHotels Arena, Paris, drog i gång i ett rasande tempo. Inramningen och stämningen i arenan var smått magisk och den högljudda publiken fick se Norges Espen Lie Hansen öppna målskyttet.

Efter en jämn inledning så var det Norge som tog kommandot och visade framförallt prov på fint anfallsspel där ett tungt skytte gav bra utdelning. Det franska försvars- och målvaktsspelet hade svårt att hitta rätt i samarbetet och ”finalspecialisten” Thierry Omeyer blev utbytt mot kollegan Vincent Gerard en bit in i den första halvleken.

Norges taktik var att trycka i alla lägen och i den 22:a minuten bombade Eivind Tangen in 11-14 till sitt Norge – Frankrike var pressat. Men anförda av Nikola Karabatic, som låg bakom det mesta i anfallsspelet, visade man prov på finalrutin och den första halvleken avslutades med fem franska och ett norskt mål. Valentin Porte satte 18-17 för Frankrike som blev halvtidsresultatet.

Den andra halvleken började i samma höga tempo som matchens inledande 30 minuter. Men nu var det istället Frankrike som fick chansen att trycka på allt när Norges målskytte gick i stå. Ett samlat franskt försvars fick träff på de norska skyttarna och framåt gjorde Frankrike snabba mål. Uddamålsledningen från den fösta halvleken drygades snabbt ut till en femmålsledning, 23-18.

Med tio minuter kvar av matchen var ledningen utökad till sex mål, 29-23, och Norge hade det motigt i uppställt anfallsspel mot ett solitt franskt försvar. Christian Berge samlade sina mannar med en time out för att försöka få ny energi men Frankrikes dominans bara fortsatte.

Frankrike kunde defilera i mål och med segersiffrorna 33-26 säkrades nationens sjätte VM-guld.

Frankrike – Norge 33-26 (18-17)

Frankrike: Nikola Karabatic 6, Kentin Mahé 5, Michael Guigou 5, Valentin Porte 5, Nedim Remili 4, Cedric Sorhaindo 3, Ludovic Fabregas 2, Daniel Narcisse 2, Luc Abalo 1

Norge: Kent Robin Tønnesen 5, Bjarte Myrhol 4, Kristian Bjørnsen 4, Espel Lie Hansen 4, Eivind Tangen 3, Magnus Jøndal 2, Sander Sagosen 1, Magnus Gullerud 1, Christian O’Sullivan 1, Gøran Johannessen 1