Frankrike krossade den svenska guldrömmen

Albin Lagergren. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Den som hoppades på en drömfinal mellan Sverige och Danmark fick idag sina drömmar krossade. Frankrike besegrade blågult med 31-26 och därmed är ”les bleues” klara för VM-final. 

Två raka semifinalvinster mot Frankrike och idag hade Sverige chans att ta den tredje raka. Dagens match blev dock allt annat än en svensk dröm.

Andreas Palicka fick visserligen en strålande inledning och eldade på publiken ordentligt, men framåt såg det mer nervöst ut. Kombinationen av det krampaktiga anfallsspelet och en Vincent Gérard, som räddade flera bollar, gjorde att Frankrike kunde ta en tidig ledning i matchen.

Det var dessutom tydligt att Jim Gottfridsson saknades på planen. Det svenska laget saknade en trygg punkt i anfallsspelet. Nu var det få blågula spelare som vågade gå för det och anfallsspelet var både initiativ- och mållöst.

När Palickas fina start kom av sig kunde Frankrike dra ifrån ordentligt. Underläget var dock inte enbart en effekt av att Sverige inte kom upp i nivå, utan handlade delvis om att fransoserna var riktigt bra.

Frankrike lyckades störa Sverige ordentligt i såväl anfalls- som försvarsspel. ”Les blues” växte till en vägg och framåt fick de igång ett imponerande skytte, vilket gjorde att de kunde gå till halvtidspausen med en klar ledning (16-12).

Frankrike klart bäst

Den som hoppades på en tidig svensk vändning i andra halvlek hoppades på för mycket.

Felix Claar, som hade en tuff första halvlek, åkte på en tidig utvisning och det snabba svenska anfallsspelet kom av sig totalt. När ingen tryckte i kontringarna fick blågult förlita sig på det uppställda anfallsspelet, och där är inte Sverige tillräckligt skickliga.

Tretton minuter in i halvleken bytte Palicka och Tobias Thulin plats i målet, men inte ens det gav önskad effekt. Frankrike ångade på och Sverige lyckades aldrig göra spänning i matchen.

Frankrike vann tillslut semifinalen med 31-26 och får därmed möta Danmark i den kommande VM-finalen. För svensk del är gulddrömmen krossad, men än finns fortfarande möjlighet till en blågul medalj. Sverige ställs mot Spanien i söndagens bronsmatch.

Publiksiffran i dagens match uppmättes till 19128, vilket är ett nytt rekord för det svenska landslaget.