Finland på fallrepet i VM-kvalet

Ola Lindgren. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Grekland var alldeles för bra och de blåvita gästerna lämnade fri lejd på egen planhalva. Värst av allt med finska ögon – förlusten med 22–36 blir smått omöjlig att reparera i returen.

När gruppspelet till i det första kvalet nådde halvvägs föll Finland ihop i Kozani. Grekland öste på över 60 minuter, i synnerhet andra halvlek var en plågsam resa innan Ola Lindgrens landslag fick acceptera förlusten.

Det såg ju bra ut fram till 4–1 efter fem minuter. Sedan släppte försvarslimmet och Grekland fick göra mål från alla håll och kanter.

Benjamin Helander, i Alingsås till vardags nätade sex gånger i landslagströjan, bästa målskytt i ett blekt Finland som får svårt att vända på läget.

För att ha minsta chans att gå vidare krävs hemmaseger i helgen i Riihimäki. Inbördes har Grekland redan rusat iväg med gott om plusmål.

– Trots att vi ramlar ordentligt bakåt i dag måste vi se till att göra en betydligt bättre match på söndag. Men man vinner inte med 14 mål på beställning så chanserna till avancemang är väldigt små, sade Lindgren till YLE och manade till lite bättring.

– Jag försöker hjälpa och stötta laget så att vi reser oss efter den här smällen. Det måste också finnas en viss stolthet som handbollsspelare då man representerar sitt land, fortsatte han.

Israel slog Cypern i den andra matchen i gruppen och framstår som den största utmanaren till Grekland om kvalplatsen.

Länk: Mardrömsstart på det nya handbollsåret – Grekland körde över Lindgrens Finland: ”Alla måste rannsaka sig själv då vi förlorar med 14 mål”

VM-kval 2 januari
grupp 2, Grekland–Finland 36–22 (17–13)
Cypern–Israel 23-33 (15–13)
Tabell: Grekland 6p, Israel 4p, Finland 2p, Cypern 0p.