Estniskt uppdrag för Janne Ekman

Janne Ekman, Eskilstuna Guif. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Efter tolv tränarår är Janne Ekman snart färdig i Eskilstuna Guif. Fortsättning följer som målvaktsansvarig i det svenska damlandslaget och det senaste uppdraget – med Estlands herrar.

Det estniska förbundet meddelar att den nya målvaktstränaren kliver in i ledarstaben i samband med EM-kvalrundan i april. Därmed väntar bråda dagar, först ska Ekman slutföra säsongen i Guif.

En match återstår på hans långa gärning i klubben.

– Det känns som det alltid gör när man varit länge på en arbetsplats, jag har trivts fantastiskt bra med solarna så det är trist och tråkigt att lämna. Samtidigt har vi haft roligt under de här tre åren (som huvudtränare, journ. anm.), vi fick en halverad budget för sporten när klubben var nära att gå under och har gjort det bra med tanke på förutsättningar, säger Ekman vars Guif kommer att sluta säsongen som nia.

Hur lägger du upp det nya landslagsjobbet?

– Först kommer jag att kolla på matcher som Thomas (Sivertsson, förbundskapten) har skickat, se vad de har för egenskaper. Sen får man ta det tillsammans med målvakterna när vi ses, hur de tycker och tänker i en kort analys. Hur kan jag hjälpa dem att göra saker bättre, i större eller små detaljer. Det är lite samma som med ett helt lag, man får gå till spelidén.

I EM-kvalet i oktober hade Estland två rutinerade målvakter i uttagningen: Marius Aleksejev (Akureyri, Island) och Eston Varusk (Pölva Serviti). Dubbelmötet med Lettland blir avgörande om landslaget ska ha kvar chansen att nå mästerskapet 2020.

Redan nästa vecka finns Ekman med Sverige som laddar upp inför två landskamper mot Ryssland. Fler uppdrag kan bli aktuella när han gått i mål med Guif.

– Det återstår att se, säger han till sist.