EM-kvalet: Island i vägen för Israels dröm

Elvar Jonsson. Foto (arkiv): Petter Arvidson/Bildbyrån.

Det blev tre tydliga favoritsegrar när slutspurten i EM-kvalet satte igång under onsdagen. Islands försvar, Frankrikes forcering och Sloveniens skytte med Jure Dolenec i full form bar frukt och tog respektive land närmare mästerskapet.

Viktor Hallgrimsson motade skott på skott medan Island utövade ett annat tempo i sina attacker och ryckte ifrån till 10–3. Början till slutet för Israel där Varbergsbekantingen Ram Turkenitz också upplevde hack i målmaskineriet.

Island var genomgående starkt i defensiven, med alternativ framåt som femmålsskyttarna Omar Ingi Magnusson, Elvar Jonsson och Viggo Kristjansson var segern aldrig i fara i Tel Aviv.

Frankrike var sämre på att vakta eget mål men kastade också loss i kvalets stora målfest hittills. Ludovic Fabregas och Kentin Mahe presterade sex fullträffar var, bredden och målmedvetenheten innebar till slut bortatriumf mot Grekland, 40–31.

Slovenien har startat revanschmarschen för missen i OS-kvalet. Efter 30–22 mot avhängda Turkiet behöver Ljubomir Vranjes mannar bara två poäng till, till exempel i returmötet i helgen, för att nå EM i Ungern och Slovakien.

EM-kval 27 april
Grupp 1, Grekland–Frankrike 31–40 (16-22)
Grupp 4, Israel–Island 20–30 (9–17)
Grupp 5, Turkiet–Slovenien 22–30 (11–16)

Tabeller för alla grupper hos EHF >>