EM-kval torsdag: första omgången i mål med bosnisk skräll

Foto: Avdo Bilkanovic, Bildbyrån

Sverige, Norge eller Österrike är målet för de 32 lagen som tampas i EM-kvalet. Den första gruppomgången av sex spelades klart med en handfull matcher under torsdagskvällen. Mest minnesvärd var Bosniens vändning till vinst mot Vitryssland.

Bosnien, som aldrig tagit sig till EM-slutspel har givetvis bättre chanser i den utvidgade upplagan med 24 lag 2020. Givet bortasegern i Vitryssland skulle man också förtjäna en plats med förbättrat spel på egen hand.

Hemmanationen ledde i paus och släppte inte kvittering förrän efter 54 minuter. När Bosnien väl var ifatt lyckades de också bita sig kvar. Nikola Prce trotsade nerverna och publikens motljud när han placerade en straff i nät med klockan på full tid, bortalaget vann med uddamålet.

De övriga fyra matcherna utspelade sig som förväntat till hemmaseger. Kroatien fick förvisso ta i innan Schweiz, med centralpunkten Andy Schmid var besegrat. Turkiet försökte streta emot i det längsta, men Makedonien med storskytten Kiril Lazarov och keepern Borko Ristovski var obevekligt.

Frankrike och Nederländerna rundade första hindret, Litauen respektive Estland utan besvär.

EM-kval 25 oktober
Grupp 2, Kroatien–Schweiz 31–28 (15–16)
Grupp 3, Makedonien–Turkiet 31–27 (17–13)
Grupp 4, Nederländerna–Estland 35–25 (17–10)
Grupp 5. Vitryssland–Bosnien 29–30 (16–12)
Grupp 6, Frankrike–Litauen 42–27 (21–10)

Matchfakta hos EHF >>