EM-kval: Färöarna vann mot Rumänien – kan nå EM

Sävehofs Elias Ellefsen Á Skipagøtu. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN.

I går spelades det EM-kvalmatcher på flera håll och Färöarna stod kanske för onsdagens bedrift när de besegrade Rumänien på hemmaplan. Men de får konkurrens av Tjeckien, som bara släppte in 17 mål när de vann mot Island.

Det var stort jubel i Färöarna efter att den lilla önationens handbollslandslag lyckats besegra Rumänien med 28–26. Skanderborg–Aarhus’ Hakun West Av Teigum (som är klar för Füchse Berlin) stod för 11 mål på 12 avslut. Sävehofs Elias Ellefsen á Skipagotu gjorde fem mål medan Óli Mittún gjorde fyra. Färöarna fick en lysande start på matchen och hann skaffa sig en 7–1-ledning innan Rumänien kom in i matchen.

– Vi är mycket stolta över resultatet. Det var en stor fest i Torshavn i en helt fylld hall med en fantastisk stämning, säger Färöarnas danska landstränare, Peter Bredsdorff-Larsen, till danska TV 2 SPORT.

Färöarna reser till Rumänien för returmöte redan till helgen. De två bästa lagen i varje grupp plus de fyra bästa treorna går vidare och Färöarna är just nu på en tredjeplats bakom Rumänien (på samma poäng) och Österrike, som leder gruppen.

Sämre gick det för Island, som föll på bortaplan mot Tjeckien efter att bara ha lyckats göra 17 mål. Både Island och Tjeckien ser dock ut att vara på säker mark i sin grupp.

Onsdagens resultat i EM-kvalet:

Georgien – Litauen 32–18
Polen – Frankrike 28–38
Luxemburg – Turkiet 29–30
Nederländerna – Kroatien 32–27
Färöarna – Rumänien 28–26
Belgien – Grekland 24–26
Tjeckien – Island 22–17
Kosovo – Bosnien och Hercegovina 22–25