EM: Kris är precis vad Sverige behöver

Foto: Michał Domnik

Om en vecka inleds EM för herrar i Polen och uppladdningen har varit tuff för det svenska landslaget.

Sverige har i helgen spelat träningsturnering inför EM i spanska Irun. Det blev tre raka förluster och stundtals såg det mindre bra ut för de svenska herrarna. Nu är det oroligt bland supportrar, journalister och experter men jag tycker helt tvärtom:

En kris är precis vad Sverige behöver just nu!

Alla som har läst om grupputveckling vet att i princip oavsett teori eller modell så behöver en grupp genomgå någon form av konfliktfas för att prestera. En vanlig modell är:

1. Initialfas
2. Smekmånad
3. Integration
4. Konfliktfas
5. Platåfas
6. Mognadsfas
7. Separationsfas

Ungefär samma upplägg gäller för Susan Wheelans teori:

1. Dependency and Inclusion (beroende och inlemmande),
2. Counterdependency and Fight (opposition och kamp),
3. Trust and Structure (tillit och struktur),
4. Work and Productivity (arbete och produktivitet),
5. Final (Avslutning).

Sverige har många nya i sin grupp som vi kallar landslaget. Ni minns säkert hur mysigt och trevligt alla hade det i början av lägret och man fick vinna inför 7200 åskådare i Kinnarps Arena i Jönköping. Det var så kallad smekmånad.

Ola och Staffan har varit med länge som ledare och har nog fler rävar bakom öronen än många tror. Helt i linje med ovanstående teorier så kastade de nu ut sitt nya landslag mot starka lag i helgens träningsturnering. Spanien räknas som en av favoriterna till guld och således en perfekt motståndare att inleda ”krisperioden”, eller konfliktfas/opposition och kamp som de kallas ovan.

För hur tror ni att läget är nu i truppen? Alla är förbannade och oroliga, vågar förhoppningsvis säga vad som krävs av varandra på ett konstruktivt vis och de börjar bygga upp tillit och struktur. Alla behöver känna den där blåslampan för att komma över bekvämlighetströskeln för att sedermera prestera.

Förhoppningsvis kan landslaget nu i veckan lägga de sista pusselbitarna på plats för att till lördagens EM-premiär mot Slovenien vara 100% i arbete och produktivitet.

Glöm heller inte bort att Sverige har varit smarta under uppladdningen. De har testat många spelare, flera olika anfall, formationer, försvarsspel etc. Då vinner man inga matcher men sen när Ola och Staffan bestämmer sig för vilka som ska spela så kommer det se helt annorlunda ut. Alla lag kommer underskatta Sverige.

En utmaning nu är också att väcka de rutinerade spelarna som Jonas Källman och Fredrik Petersen. Vi vill att det ska blixtra om dem på lördag. Det Sverige inte har i kvalitet behöver man ha i vilja att vinna, så som många andra svagare lag har gjort genom åren.

Vi säger inte att det blir guldmedaljer kring de svenska halsarna när EM summeras, men en kris veckan före mästerskapet? Ja tack!