EM fredag: Österrike på banan, Nordmakedonien säkrade segern sent

Kiril Lazarov, Makedonien. Arkivbild. Foto (arkiv): Anna Benicewicz-Miazga, ABMprojekt

EM pågår för fullt i Österrike, på lite avstånd från mästerskapet i Sverige. Fredagens första stora jubel gällde hemmanationens triumf, det andra kom när Nordmakedonien avgjorde i slutsekunderna.

Tjeckien var en hårdnackad motståndare och hängde med i det längsta. Premiärkvällen handlade ändå om Österrike inför hemmafansen. Tvåmetersmannen Nikola Bilyk stod i centrum för anfallen och visade vägen med en hamrande effektivitet (92 i skottprocent). Efter tolv mål av kaptenen var Österrike först att kvittera ut två viktiga poäng i den viktiga gruppen. Samtidigt rusade Bilyk till tidig ledning i skytteligan, tillsammans med Sander Sagosen i Norge.

Matchen mellan Nordmakedonien och Ukraina var helt jämn inför sista tio. De rödgula fansen var prövade men visste också vem de kunde hålla hårt i hand genom den spännande avslutningen. Nedräkningen var snart över när Kiril Lazarov tog ett par tydliga steg fram till nio meter och ett bra läge i skottsektorn. Därifrån stänkte storskytten, vem annars, in 26–25 – hans åttonde mål blev helt avgörande

EM, grupp B (10 januari)
Tjeckien—Österrike 29-32 (14–13)
Nordmakedonien–Ukraina 26–25 (13–10)