EM 2020 i Sverige – nu är kvalet lottat

Mikkel Hansen, Danmark. Arkivbild. Foto: Ingrid Anderson-Jensen

2020 spelas herrarnas EM-turneringen på svensk, norsk och österrikisk mark. På torsdagskvällen lottades hela EM-kvalet i norska Trondheim. 

Mellan den 10-26 januari 2020 spelas herrarnas EM-turnering i Sverige, Österrike och Norge. Göteborg (gruppspelet), Malmö (gruppspelet, huvudrundan) och Stockholm (finalhelgen) är de svenska värdstäderna. I övrigt spelas EM-turneringen i Graz (gruppspelet), Wien (gruppspelet, huvudrundan) och Trondheim (två grupper i gruppspelet).

I egenskap av värdnationer är Sverige, Österrike och Norge redan direktkvalificerade till turneringen. Därtill kommer Spanien, som är regerande Europamästare, att få en gratisplats till turneringen. Övriga länder behöver kvala sig till EM 2020.

EM-kvalet spelas enligt följande.

Omgång 1 & 2: 24-28 oktober 2018
Omgång 3 & 4: 10-14 april 2019
Omgång 5 & 6: 12-16 juni 2019

Ettan och tvåan från varje kvalgrupp kommer att ta sig direkt till huvudturneringen, men även landet som slutar trea i gruppen har möjligheten att nå EM. Då krävs att laget är bland de fyra bäst rankade treorna i hela EM-kvalet. Här tas bara matcherna mot lagen som slutat etta och tvåa i gruppen in i beräkningen.

Totalt 24 lag kommer att medverka i turneringen, någonting som gör EM 2020 till den största EM-turneringen någonsin. 4 lag är som uppgavs ovan redan klara för spel, medan övriga 20 platser ska fyllas med hjälp av EM-kvalet.

Här är gruppindelningen i EM-kvalet

Inför lottningen var lagen seedade i olika potter baserat på sin ranking, med tunga nationer som Danmark, Tyskland, Frankrike och Kroatien i den första potten. I den sämsta potten fanns lag som Italien, Rumänien och Estland.

Grupp 1: Polen, Israel, Tyskland, Kosovo
Grupp 2:
Serbien, Schweiz, Kroatien, Belgien
Grupp 3:
Island, Turkiet, Makedonien, Grekland
Grupp 4:
Nederländerna, Lettland, Slovenien, Estland
Grupp 5:
Tjeckien, Bosnien Hercegovina, Vitryssland, Finland
Grupp 6:
Portugal, Litauen, Frankrike, Rumänien
Grupp 7:
Ryssland, Slovakien, Ungern, Italien
Grupp 8:
Montenegro, Ukraina, Danmark, Färöarna