Ekberg inför premiären: ”Det skulle vara drömscenariot”

Niclas Ekberg. Foto: J Crosnier

Känner ni spänningen i luften? Det börjar närma sig öppningsmatch i handbolls-EM. Kapten Niclas Ekberg vet hur han vill att den ska sluta. 

Island och Serbien anses på förhand vara de två lagen som kommer få fajtas hårdast för att ta sig till mellanrundan från Grupp A. Islänningarna har haft det tuff i genrepet och torskat mot Tyskland två gånger om. Men Island är också ett lag som aldrig ger sig.

— De har ett starkt kollektiv med bra spetskompetens. Det är en otrolig krigaranda i det laget. De kämpar in till sista sekund så det gäller att ta upp kampen med dem. Sen tycker jag att vi är ett bättre lag. Men det är som sagt små marginaler som avgör, är vi inte helt där kommer det att kosta mycket, säger Niclas Ekberg.

Sveriges lagkapten förklarar att våra grannar från ön är väldigt skickliga att ställa till stor skada på små ytor med deras kreativitet. Framförallt deras stjärnspelare i Pálmarsson och Sigurðsson.

Så hur stoppar vi dem? 

— Vi måste vara ettriga mot dem, ge dem ingen tid, då är de också mänskliga. Ger man dem tid väljer de rätt nästan varje gång.

För att såra Island bör Sverige använda sig av sin snabbhet, menar Ekberg. Trycka hårt och utnyttja sitt första- och andra fas-spel där man gör många mål och har relativt låg felprocent. Men just omställning försvar-kontring är något förbundskapten Andrésson varnade för att Island är vassa på också. Så det kommer bli ett ställningskrig från början. Förmodligen.

Hur ser drömscenariot ut ikväll? 

— Att vi står fantastiskt bra bakåt från början. Får ett par räddningar, får lite trygghet. Några kontringar. Sen får lösa upp det hela ett par bra genomförda uppställda anfall.
Sen är det klart att ett drömscenario är att leda i halvtid med tio bollar.

Alternativt: ”Sista sekunden nu, Ekberg får läget … JAAAA!!”?

— Den tar vi också! Absolut. Det är alltid finare att vinna med ett mål i sista sekunden än att avgöra i halvtid, ler lagkaptenen.