Egypten vann Afrikanska Mästerskapen – fick evakueras efter tumult

Karim Handawy, målvakt i Al Ahly. Foto: J Crosnier

Egypten tog revansch på värdnationen Tunisien i finalen av Afrikanska Mästerskapen. Egypterna vann med 27-22 (15-11) i en match som avslutades med tråkiga scener då en person ur publiken sprang in på planen och slog ner en egyptisk spelare.

Det är oftast synd när handboll inte bara får handla om handboll. Så därför börjar vi med handbollen.

Finalen av Afrikanska Mästerskapen blev en repris på 2018 års final mellan Egypten och Tunisien. Då vann Tunisien. Nu hade även landet hemmaplan då de stod värd för turneringen. Men det var Egypten som skulle få revansch.

Efter ledning i halvtid med 15-11 kunde Sveriges genrepmotståndare rida ut stormen och vinna med 27-22, vilket är landets sjunde titel i Afrikanska.

Tråkigare blev det dock i slutet av matchen då den tunisiska publiken började kasta in föremål på planen mot de egyptiska spelarna. En ”supporter” sprang även in på planen och slog till en av spelarna, som föll ihop. Egypten fick sen evakuera den fullsatta arenan, men de fick åtminstone göra det med guldmedaljerna.

Resultatet gör även att Egypten är klara för OS, samt att Brasilien då får en ny chans att ta sig till OS genom kval mot Norge, Chile och Sydkorea. Och i de andra grupperna möts Frankrike, Portugal, Tunisien och Kroatien. Sverige kvalar mot Tyskland, Slovenien och Algeriet.