Edvardsson: ”Försöker bidra med energi”

Glenn Solberg och Jonathan Edvardsson. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Jonathan Edvardsson har dominerat i Handbollsligan under hela hösten och fick välförtjänt en plats i den svenska VM-truppen. Men någon speltid under VM har det inte blivit för 23-åringen, som ändå stortrivs i Egypten.
– Det är otroligt spännande och roligt att få vara med om det här, säger den sympatiske göteborgaren till Handbollskanalen.

IK Sävehof-spelaren har varit med i matchtruppen i Sveriges tre inledande matcher, men har inte fått hoppa in något alls. En annorlunda upplevelse för en spelare som alltid spelat mycket.

– Det är otroligt spännande och roligt att få vara med om det här. Det är klart att det är annorlunda i och med corona, men det är fortfarande få förunnat att få vara med om, säger Jonathan Edvardsson till Handbollskanalen.

– Jag försöker att suga in alla intryck och ta in så mycket som möjligt för att lära mig. Och så försöker jag att bidra med det jag kan, främst med energi.

Hur ser du på din roll i laget?

– Det är ett roligt gäng med många duktiga spelare, jag försöker bara att hålla mig så redo jag kan. Jag kollar video och tränar för fullt, men försöker också hjälpa lagkamraterna, både på och utanför plan. Och även om jag har suttit på bänken gäller det att vara redo.

Hur jobbar du mentalt för att hela tiden vara redo?

– Det handlar om att jag förbereder mig på samma sätt, oavsett om jag ska spela 60 minuter eller inte en enda minut. Det blir likadant. Jag tycker att det är viktigt eftersom det är det bästa sättet jag kan bidra till mina lagkamrater, samt att jag själv blir mer mentalt redo att spela om chansen dyker upp.

Inställningen har det aldrig varit något fel på hos Edvardsson. Därför är det kanske inte heller så konstigt att han har varit lagkapten i IK Sävehof sedan 2018. Han var knappt 20 år gammal när han fick kaptensbindeln i en av Sveriges största klubbar.

– I slutändan försöker jag bara vara mig själv och jag tror inte på att konstra till det. Jag tar tillfället i akt att suga in alla kunskaper jag kan komma åt.

Det verkar inte vara tråkigt att vara i VM-bubblan direkt, åtminstone inte enligt Edvardsson.

– Med tanke på att det har varit så tätt med matcher hinner vi bara med att träna, kolla video, sova och äta. Vi har skojat mycket om att det har varit mycket mat på schemat. Man hinner inte bli uttråkad och blir jag det får jag väl reta Linus lite.

Jaså, du bor ihop med Linus Persson, hur funkar det att bo ihop med en skåning?

– Det funkar, skrattar han.