”DP” tar hyllningarna med ro: ”Behöver inte stå i centrum”

Daniel Pettersson. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Hampus Wanne. Niclas Ekberg. Lucas Pellas. Daniel Pettersson. I den ordningen brukar fokus ligga på de svenska kantspelarna. Men så här långt under VM är det Daniel Pettersson som har levererat på den jämnaste nivån. Själv tar han hyllningarna med ro.
– Det är jättekul att läsa vad folk skriver, men jag behöver inte stå i centrum, säger ”DP” till Handbollskanalen.

Hampus Wanne har gjort mål på 25 av 35 skott, Niclas Ekberg 19 av 31 och Lucas Pellas 21 av 27. Daniel Pettersson? Han har satt dit 17 av 18 skott så här långt. Den mest anonyma av de svenska kantspelarna (åtminstone sett till bevakningen från media) har kanske varit bäst så här långt. Men han själv verkar inte ha något emot ”anonymiteten”.

– Den har jag inga problem med alls. Jag är en väldigt lugn person och jag behöver inte stå i centrum. Jag är trygg i mig själv och fokuserar på det jag kan påverka. Jag försöker göra alla andra bättre, det är min grundinställning och så jag försöker vara som person, säger ”DP” till Handbollskanalen.

Men det är svårt att vara anonym efter åtta mål på åtta avslut mot Portugal och dessutom riktigt bra försvarsspel. Men återigen – Pettersson verkar inte låta det stiga honom åt huvudet.

– Det är jättekul att läsa vad folk skriver. Men i grund och botten är det prestation på planen jag fokuserar på och att hjälpa mig själv att göra så bra som möjligt ifrån mig och hjälpa laget i alla möjliga aspekter.

Du verkar onekligen personifiera det lag som Glenn Solberg har byggt upp. Men vad säger du om ditt eget mästerskap så här långt?

– Som sagt, jag försöker göra mitt bästa varje gång jag spelar och hjälpa de omkring mig. Jag vill utvecklas varje match och lösa situationerna så bra som möjligt. Något jag hela tiden strävar efter är att utvecklas, så efter varje match finns det många aspekter som kan bli bättre. Det finns inte att allt har varit bra utan det finns alltid något att förbättra.

Som vad till exempel?

– Om jag bränner skott, blev för offensiv eller vad det nu kan vara, försöker jag lägga det på minnet så att jag inte gör samma misstag en gång till. Det handlar om hur man studsar tillbaka efter misstag och det tankesättet kommer naturligt för mig.

Lucas Pellas är den enda stockholmaren i truppen, men efter honom är det Pettersson som kommer att ha närmast ”hem”. Eskilstunasonen berättar att det blir mer familjemedlemmar på plats i Tele2 arena för kvartsfinalen mot Egypten.

– Familjen kunde komma ner till Göteborg på helgerna för att se de matcherna, men nu blir det lite lättare att ta sig hit så det är klart att det kommer att sitta många nära och kära i publiken, säger han och avslutar.

– Det ska bli otroligt häftigt att spela match här. Det är en dröm jag har haft.