Deppig svensk statistik – få straffmål i EM

Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Sverige hade oerhörda problem både med att skapa och förvalta straffar under EM-turneringen. Statistiken är talande då Sverige hade ett mycket lågt snitt på båda fronter.

ANNONS

EM-turneringen blev som bekant en stor succé för det svenska landslaget, som mot alla odds tog sig hela vägen till en EM-final för första gången sedan 2002. Å andra sidan fanns det en del utvecklingsområden under turneringen, något som bådar gott inför framtiden då Sverige säkert kan ta ytterligare steg.

Om vi studerar statistiken från turneringen framgår det tydligt att Sverige hade problem både vad gäller att skapa straffar, men allra främst förvalta dessa straffar. Sverige var nämligen det lag som gjorde minst antal straffmål av lagen som tog sig vidare från gruppspelet – tolv stycken på åtta matcher. Vitryssland gjorde visserligen lika många, men på bara sex matcher.

19 skapade straffar på 8 matcher ger ett snitt på strax över två straffar framåt per match. En stor del av förklaringen tros ligga i Sveriges sätt att spela, där skyttet var i fokus snarare än genombrott och inspel till linjen. Andreas Nilssons frånvaro – en riktig mästare vad gäller att skapa straffar – tros också vara en starkt bidragande faktor.

12 mål på 19 straffar ger ett snitt på 63% straffar i mål, att jämföra med Serbien som gjorde mål på 89% av sina straffar.

Källa: ehf-euro.com

 

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here