Danmark vill tillbaka till vinnarspåret

Hans Lindberg. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Danmark blev tilltufsat senast och får kämpa huvudrundan ut för att behålla kvartsfinalkursen. Efter VM:s mest slitsamma kamp ordinerade edarstaben välbehövlig vila för flera av nyckelspelarna.

– Vi är i den lyckliga situationen att vi fortfarande kan avgöra på egen hand, säger Henrik Kronborg.

Ungefär halva den rödvita truppen var igång under fredagens träning. Spelarna som syntes mest och även fick flest smällar mot Kroatien byggde istället upp energin på hotellet i Malmö.

– Det var många dueller i båda ändar av planen, säger den assisterande förbundskaptenen.

– Det var hårt och det var lov att kliva in rejält. En fysiskt tuff match men också härlig. Det är roligare att spela sådana matcher än matcher där motståndet är alltför lätt, fortsätter Hans Lindberg.

Vad betyder en vilodag mitt under ett mästerskap?

– Det betyder riktigt mycket, det var en tuff match igår. Några spelare fick många minuter och mycket stryk. Spelar man många minuter så ökar behovet av att få extra vila och kanske lite behandling.

Kantveteranen såg hela drabbningen från bänken men har en given plats när Danmark satsar mot sitt tredje raka guld. Så såg det trots allt inte ut för bara ett par år sedan, Lindbergs 2021 innebar två mästerskap utanför truppen.

Inför EM 2022 hamnade 41-åringen först på reservlistan men blev snabbt spelklar efter en skada på högersexkollegan Johan Hansen. I Malmö är de båda igång, Lindberg täcker försvarsytor och tar vara på kantlägen under exakt den timme han varit på planen så långt.

Några saker är trots allt nytt, även för en lirare som snart rundar 20 år i den rödvita tröjan. Det är Lindbergs första VM med 32 lag igång.

– En svår diskussion, med positiva och mindre positiva saker. Det finns en oro för att intresset ska falla bort för vissa matcher. För vår del är vi positivt överraskade över att så många kom till Malmö för att se oss i de tre gruppspelsmatcherna.

– Det hade de kanske inte gjort om vi hade spelat i Frankrike eller någon annanstans. Det finns också en risk att många matcher spelas utan nerv, men man får se till att handbollen går framåt i länder som inte haft långa traditioner tidigare.

Bemanningen i lördagsmatchen beror på flera faktorer. Om Kroatien krossar Belgien behöver Danmark också se till att hålla ett högt måltempo, för att undvika en tät målskillnadsaffär vid eventuell förlust mot Egypten.

Motståndet USA ska i varje fall inte stå i vägen i segerdiskussionen.

– Vi spelar självklart för att vinna matchen mot USA, men vill också göra det så stort som möjligt sen har vi några spelare som vi gärna sparar kraft att ta hänsyn till, säger Kronborg.

– Mathias (Gidsel), Pytlick, Saugstrup och Mikkel (Hansen) har spelar väldigt mycket, fortsätter han.

Det stora sammanhanget som Danmark behöver korrigera för att nå medaljmålet är försvarsspelet. Kroatien hade en lysande linjespelare i Marin Sipic och kapabla playmakers i Igor Karacic och Luka Cindric som tog sig fram överraskande lätt.

– Det var lite skillnad, i perioder står vi upp riktigt bra i några lägen kan Kroatien lyckas med sista passningen eller har tur med returer. I andra halvlek finns det också perioder där vi ser ihåliga ut, vi får inte glömma att Kroatien spelar en fantastisk bra match.

Lördag 20.30 USA–Danmark
Matchen sänds i TV6 och Viaplay