Danmark tillbaka i favoritrollen – sänkte Egypten

Niklas Landin. Foto (arkiv): Petter Arvidson/Bildbyrån.

Danmark avfärdade Egypten med besked i gruppfinalen. Sista matchen på ”hemmaplan” i Malmö Arena blev ett rödvitt party till 30–25 med Niklas Landin och Mikkel Hansen som dirigenter.

Ett skott i magtrakten, en blockering vid stolpen och en sprattlande benparad satte fart på både de danska utespelarna och publiken. Alla tre aktionerna kom i de första minuterna från en laddad Niklas Landin.

Målvakten levde inte upp till önskad nivå mot Kroatien, efter en match på vilobänken vila tog han snabbt kommandot med tre räddningar och 1–4 lyste klart på tavlan.

Danmark var steget före även på den andra planhalvan. Motståndarna kom i otakt direkt, tappade höjd mot niometershoten och när åtgärdspaketet nådde fram var Magnus Saugstrup ledig inne på linjen.

Karim Hendawy tackade för sig mellan stolparna efter tunga första tio. Ersättaren Abdelrahman Homayed fick tag i ett avslut från Mathias Gidsel men inte nästa.

Överlag var det mer än nog för att ge Danmark sex-sju plusmål att gå på. Det mesta gick rätt tills spurtsekvensen fram till paus återstod, då kom ett par kostsamma utvisningar. Egyptens försvar repade mod, Mohammad Sanad ordnade offensiv profil och lite hopp till 12–17 halvvägs.

Mohad Abdelhak och Yehia Elderaa turades om som Egyptens bästa från distans och blir därmed något för Sverige att se upp med.

Simon Pytlick (åtta mål) var ännu hetare för Danmark och den rejäla ledningen fanns kvar som referensram, även om lagen blev mer jämbördiga i andra halvlek.

Egyptens respekt för Landin levde också vidare, när inte det hjälpte tog matchvinnaren fram hela sitt register och stoppade friläge på friläge.

Med kvarten kvar kunde lagkamraterna ta vara Landins nedstängning i en helt avgörande 4–0-attack. Superräddningarna tog dessutom udden av Egyptens vilja att göra någonting åt kvartsfinalprogrammet.

Bägge lagen spelar nästa runda i Stockholm på onsdag. Danmark möter Ungern,  Egypten ligger återigen i lä på läktaren när de blågula fansen tar plats i Tele2 Arena.

VM, grupp IV
Egypten–Danmark 25–30 (12–17)

Slutställning: Danmark 9p, Egypten 8p,  Kroatien 5p, Bahrain 4p, Belgien & USA 0p.