Danmark till tredje raka finalen

Simon Pytlick, Danmark och GOG. Foto (arkiv): Petter Arvidson /Bildbyrån.

En match till med mästartakter ger Danmark ett tredje raka VM-guld. Niklas Landin, Mikkel Hansen och kompani ordnade minst lika stor show i Gdansk som i Malmö och Stockholm. Spanien kom hotande nära i slutskedet, men fick slita framåt till 23–26.

Målvaktsesset Landin satte sig direkt i respekt och Magnus Saugstrup nätade två gånger i rad i matchinledningen. Spanien hängde på men Danmarks niometerslina såg snart till att öka avståndet. Förutom gångerna då Spanien trängde sig fram på linjen var det ont om anfallslösningar.

Som tur var hade Spanien Gonzalo Perez de Vargas som såg till Spanien var med i matchen. Målvaktsduellen höll enormt hög klass, samtidigt som matchbilden svängde över till lite mer tillknäppt handboll fram till paus. Spanien pressade på med några enkla mål, men detaljerna var på Danmarks sida i slutskedet av halvleken.

Landin tände till på allvar sedan hann fått ett avslut i huvudet. Kort därefter tog Nikolaj Jacobsen timeout och den framgångsrika kedjan Hansen–Pytlick–Gidsel fick sista ordet med var sitt mål fram till paus.

Spanien sparade Alex Dujsjebajev med det korta bytet till andra halvlek. =Danmark svarade med lika pålitliga fullträffar på niometarens nätkänningar. Pytlick utmanade och fixade straffar, men i mitten av halvleken kunde Spanien forcera och minska avståndet.

Fem i målskillnad blev bara en boll mellan lagen inför sista tio när Abel Serdio stod beredd på instick inne på linjen och Joan Canellas ökade träffprocenten.

Varje duell växte i betydelse, men återigen kunde det danska försvaret dominera och stänga ytor. Spanien hamnade lite för mycket på hälarna mot de tunga satsningarna och 20–23 kom upp på tavlan.

Upploppet bjöd på tvära kast, Danmark gick mot segern med fem plusmål men släppte till några snabba nätkänningar och Spanien såg en liten möjlighet från 23–25.

När Perez de Vargas stoppade Hansen från sju meter återstod en minut. Kort därefter klev Ferran Solé fram med motsvarande läge mot Landin. Målvakten höll kvar handen i rätt höjd och satte punkt för semifinaldramatiken.

VM, semifinal
Spanien–Danmark 23–26 (10–15)

Kommande matcher: (21.00) Frankrike–Sverige