Claude Onesta kliver åt sidan – Didier Dinart tar över

Ryktena har varit ihållande i flera dagar men nu är det, enligt handnews.fr, officiellt. Claude Onesta lämnar positionen som fransk förbundskapten och Didier Dinart tar över.

Den som har följt det franska handbollslandslaget i de senaste mästerskapen har sett att Onesta tagit en mer passiv roll och gett plats för tidigare försvarsdemonen Didier Dinart på den franska bänken. Nu får alltså Dinart fullt förtroende när Onesta väljer att kliva åt sidan efter 16 år som fransk förbundskapten.

Onesta tog över den franska förbundskaptensrollen från Daniel Costantini 2001. Sedan dess har det varit en framgångssaga utan dess like med totalt tre OS-medaljer, fem VM-medaljer och fyra EM-medaljer. Den senaste medaljen kom så sent som i OS i Rio där det franska landslaget vann silverpengen efter förlust mot Danmark i finalen.

Onesta kommer inte lämna den franska handbollen helt och hållet. Den förre förbundskaptenen kommer att bli general manager för det Franska Handbollförbundet.

I januari 2017 spelas VM i Frankrike och då har Les Blues chans att vinna sin 10:e VM-medalj. Didier Dinart som kommer att leda laget får vid sin sida hjälp av den numera pensionerade handbollsspelaren Guillaume Gille.