Carlsbogård inför Tyskland: ”Större ro om vi vinner”

Jonathan Carlsbogård. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Sverige besegrade Montenegro i EM-kvalet, men nu blir det tuffare motstånd när OS-kvalet drar igång. Först ut är Tyskland och Handbollskanalen har tagit tempen på Jonathan Carlsbogård inför fredagens match.
– Det blir större ro i vardagen om vi vinner mot Tyskland, det går inte att säga annat, säger han till Handbollskanalen.

Sverige har åkt till Tyskland med 17 spelare i truppen och tolv av spelarna tillhör till vardags klubblag i Bundesliga. På torsdagen kallade landslaget till pressträff och Handbollskanalen passade då på att fråga TBV Lemgos Jonathan Carlsbogård om det är någon extra prestige inblandat med tanke på hur väl spelarna i de båda landslagen känner varandra.

– Det är så klart extra kul att slå tyskarna då många i vårt lag kommer hem till sina klubblag och ”tjötar” med antingen tränare eller spelare från det tyska laget. Där vill man ju gärna få tyst på tyskarna. Annars är det som vilken match som helst, men det blir större ro i vardagen om vi vinner, det går inte att säga annat, säger Jonathan Carlsbogård med ett skratt.

Jim Gottfridsson har redan målat upp Tyskland som favorit att ta hem OS-kvalgruppen. Sverige får inte bli sämre än tvåa i gruppen om det ska bli något spel i OS.

– Det kommer att bli en jäkla match. Tyskland har ett väldigt komplett lag med duktiga spelare överallt. Eftersom vi möter spelarna till vardags har vi hyfsad koll på vad som komma skall, men ska vi vinna måste vi komma upp i VM-nivå.

Vad är nycklarna för att ni ska kunna vinna?

– Att ha bra bollsläpp i anfallsspelet så att vi inte blir låsta. Det är viktigt att vi håller vår bredd eftersom de är stora och fysiska. Vi måste undvika en del kontakt där genom att få bra satsningar och få tyskarna i svaj.

– Bakåt gäller det att vi står kompakt. De är ganska individuella i sitt spel, de går mycket på sina egna avslut och ser kanske inte inspel eller vidarespel. Därför får vi se till att ha mycket folk runt spelaren som har boll. Och så springa, springa, springa.

Tyskland har tre monster till mittsexor: Hendrik Pekeler, Patrick Wiencek och Johannes Golla. Tre spelare som Jonathan Carlsbogård är van att ställas mot i Bundesliga.

– Det gäller att göra jobbet hela tiden. Man får inte bli lat och unna sig vila. Jobba i fötterna hela tiden och i djupled för att inte bli platt och hamna på sex-sju meter. Vänder man sig om springer man in i en vägg och därför måste man hamna framför dem så mycket det bara går. Annars åker man på en straff och två minuter.

Men inte åker väl du på en utvisning?

– (Skratt). Det har inte blivit någon i landslaget ännu under de här elva matcherna jag har spelat. Men jag har haft lite tur också – mot Montenegro råkade jag slå deras högernia i ansiktet, men det kom jag undan med. Sen har jag kanske en annan filosofi och tänk också där jag jobbar med fötterna så mycket som möjligt för att undvika att hamna efter.

– Jag försöker att minimera risken för att bli utvisad och bästa sättet att göra det är att jobba med fötterna.

Det har knappast undgått någon vilken succé Jonathan Carlsbogård gjorde under VM. På ett sätt överraskande eftersom han var ny i landslaget, på ett annat sätt väntat eftersom vänsternian har i princip exakt samma roll i klubblaget Lemgo. Själv njuter han fortfarande av VM-succén.

– Vi höll oss till det vi kommit överens om i gruppen nästan till 100 procent. För egen del är jag så klart glad, stolt och tacksam att det gick så bra som det gjorde från början.

Före VM frågade jag dig om du upplevt ökad bevakning i Bundesliga efter din succé förra säsongen. Har motståndarnas fokus på dig ökat efter VM?

– Det har blivit lite mer kanske. Sen är nivån så pass hög ändå att alla måste ha koll på alla. Men jag har kanske fått lite mindre tid på mig i allt jag gör. Då gäller det att bli smartare som handbollsspelare för att göra sig själv och sina medspelare bättre. Jag väljer att se det som att om motståndarna lyfter på mig, då finns det större utrymme för mina lagkamrater.

Succé i Bundesliga och succé i VM, då känns det logiskt att större klubbar än Lemgo rycker i 25-åringen. Enligt huvudpersonen själv finns inget konkret på bordet – ännu.

– I och med att jag har ett längre kontrakt (till 2023) så blir det lite speciellt. Jag har hört lite löst från klubbar, men det har inte lagts fram något papper på något bord.

Du har en stor roll i Lemgo, flyttar du till en större klubb får du kanske en mindre roll. Hur ser du på det?

– Så kan det vara. Min ambition är att ta mig till de största klubbarna och att få spela i Champions League och hela den biten. Det är mitt driv att ta mig dit. Sen har Lemgo varit perfekt för mig eftersom jag får så pass stort förtroende och kan utvecklas i min egen takt. Men som sagt, min ambition är att spela i toppklubbar. När det sker eller om det sker, det får vi se, säger Jonathan Carlsbogård.

Tyskland – Sverige har avkast 15:15 imorgon, fredag. Matchen sänds på Kanal 5 och Discovery+.