Carlsbogård hoppas på svenska fans i Bratislava: ”Ger extra energi”

Jonathan Carlsbogård. Foto: Christoffer Borg Mattisson, Bildbyrån

EM i Slovakien och Ungern närmar sig med stormsteg – den 13 januari spelar Sverige EM-premiär mot Bosnien och Hercegovina. En som hoppas på mängder av svenska fans i Bratislava är Jonathan Carlsbogård.
– Det är alltid kul med svenska fans på plats. Det ger extra energi, säger Jonathan Carlsbogård till Handbollskanalen.

Den otroligt ödmjuke Carlsbogård är inte helt säker på att han blir uttagen till mästerskapet. Men det vore naturligtvis en skräll av historiska mått om en av Glenn Solbergs absoluta favoritspelare inte skulle finnas med i EM-truppen.

– Jag såg att jag är med i bruttotruppen, så det var ett steg i rätt riktning. Det var mitt första mål. Det hade givetvis varit jäkligt kul om jag blev uttagen, men jag tar ingenting för givet, säger han till Handbollskanalen.

Förhoppningen är att pandemin inte ställer till det och att mästerskapet blir en publiksuccé. Carlsbogård hoppas naturligtvis att få göra sitt första mästerskap inför publik.

– Jag har ju inte spelat mästerskap med publik trots att jag har spelat två stycken. Man har ju dessutom vant sig under den här tiden att spela utan publik, men det är bara att göra det bästa av situationen. Vi spelade mot Magdeburg häromdagen och det var kul att spela när det var lite galet på läktarna.

Kanske kommer Carlsbogård dessutom att få spela inför ett blågult läktarhav.

– Det är alltid kul med svenska fans på plats. Det ger extra energi. Kanske kan lite familj vara på plats också och det vore härlig med extra stöd.

Sverige ställs mot Bosnien och Hercegovina, Spanien och Tjeckien i gruppspelet. De två bästa lagen går vidare till huvudrundan och dit är det förstås ett minimum att Sverige tar sig.

– Det är inget snack om att vi ska vara ett av de två lagen. Vi siktar ju på att vinna alla matcher och att ta med oss så mycket poäng som möjligt. Men i ett mästerskap går det inte att göra annat än att ta en match i taget och därför börjar vi med att lägga allt krut på Bosnien.

Joanthan Carlsbogård har haft en raketkarriär. Landslagsdebut hösten före VM och sedan stor succé. Under förra landslagssamlingen var vänsternian dessutom lagkapten.

– Det har gått snabbt så klart till att jag har fått det förtroendet. Men jag har känt ett jättestort förtroende från dag ett egentligen sedan Glenn tog över och jag har fått extremt mycket speltid i båda riktningarna. Det var givetvis en stor ära att få vara lagkapten och ett bevis på att jag har gjort något bra.

Det är tydligt att Jonathan Carlsbogård mår bra och trivs med livet. Men så briljerar han också i Bundesliga, vecka ut och vecka in. Utmärkelserna haglar över Lemgospelaren, som dessutom har ryktas till självaste THW Kiel.

– Det är extremt stort så klart och jag blir så klart jäkligt glad över att jag har kommit till en nivå där jag har möjlighet att ta kliv vidare till en toppklubb i världen. Man ju vara i de största klubbarna för möjligheten att vinna titlar. Det kommer alltid att vara min drivkraft.

Enda orosmolnet på himlen är mängden matcher Carlsbogård spelar. Han spelar mer eller mindre non-stop i ett lag som i år dessutom spelar i European League.

– Det är en annan typ av belastning och resorna tar även de på kroppen. Det är en omställning, men det är också jäkligt kul att spela i Europa och få den matchningen. Det gäller att vara där 100 procent hela tiden och ibland tappar man lite kraft kanske. Men jag ska absolut inte klaga.

De svenska supportrarna behöver med andra ord inte vara oroliga över Jonathan Carlsbogårds form inför EM. Och 26-åringen har höga förväntningar och förhoppningar inför mästerskapet.

– Vi ska så klart sätta oss ner och prata målsättning inom laget. Men det är klart att vi siktar på att vara med i toppen. Vi åker dit för att slåss om medaljer, avslutar Jonathan Carlsbogård.