Blågul glädje – klara för semifinal

Niclas Ekberg. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Sverige bjöd den 16 000 personer stora publiken på allt. Skador, vändning och hjältar som trädde fram. Blågult besegrade tillslut Egypten med 26-22 och är klara för semifinal. 

Succén med ”Stad i ljus” fick följa med till Stockholm och när Tommy Körbergs stämma tystnat fick spelarna kliva ut till jubel och ett hav att svenska fans.

Den fina stämningen kom dock av sig något under matchinledningen. Sverige hade svårt att komma till riktiga lägen framåt, och när man väl gjorde det lyckades man inte få in bollen i mål.

Som om inte det kantiga spelet vore nog så tvingades Sveriges klippa, Jim Gottfridsson, sätta sig på bänken med en fingerskada tidigt i matchen. Och det var tydligt att mittnian saknades på plan. Spelarna såg stressade ut och ingenting gick blågults väg.

Men så kom publikfavoriten, Andreas Palicka, till undsättning. Flera patenterade ”Palicka-räddningar” och så lite flyt framåt och plötsligt var det vind i det svenska seglet. När Oscar Bergendahl gjorde 12-9 och Egypten tvingades till en timeout var tusentals gula publikhänder i luften och den något spända stämningen var som bortblåst.

På slutsignalen gjorde Hampus Wanne 14-9 från en omöjlig vinkel, och därmed hade landslaget bjudit på en total scenförändring under slutet av halvleken.

Väggen Palicka 

Den som trodde att Palicka skulle vara sämre i andra halvlek än vad han var i den första trodde fel. Den svenska hjälten började med en räddning direkt och när anfallsspelet samtidigt funkar så är det inte mycket som kan stoppa Sverige.

Men när Egypten flyttade upp två försvarare så kom Sveriges anfallsspel av sig något.

I och med det offensiva försvarsspelet så skapades dock enorma ytor, och med lite tålamod kom blågult till slut till det önskade läget. Mycket tack vare Lukas Sandells fina spel.

Sverige vann till slut matchen med 26-22 och är därmed klara för semifinal.

Men det var ändå en något bitterljuv vinst – visst var den alldeles alldeles underbar, men den stora frågan efter matchen är hur Gottfridssons finger mår. Är mästerskapet över, eller kan han fortsatt bära det svenska laget på sina axlar?

Svaret kommer vi få framöver, men fram tills dess njuter vi av en svensk uppvisning och hoppas att Gottfridsson är tillbaka snarast.