Bengt Johansson har avlidit

Bengt Johansson. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån.

Bengt ”Bengan” Johansson har gått bort efter en tids sjukdom. ”Bengt Johansson är för alltid en framträdande del av svensk handbolls historia och finns i svensk handbolls hjärta”, skriver svenskhandboll.se.

Halmstadfödde Bengt Johansson nådde sina första framgångar i HK Drott och representerade Sverige på spelarsidan, bland annat i OS i München 1972.

Drygt 15 år senare tog han över som förbundskapten och inledde eran som gavde blågula herrarna en särställning på den internationella scenen.

”Bengan Boys” radade upp succéerna i mästerskap och gjorde handbollen till verklig folksport vid TV-rutan. Genombrottet var VM-guldet 1990 på Sovjetunionens bekostnad, därefter följde ytterligare fem titlar, tio finaler och medaljer på löpande band.

Bengt Johansson tackade för sig i landslaget 2004. Som framgångsfaktor fortsatte han att inspirera kommande generationer betydligt längre än så.

”Hur många som börjat och fortsatt spela- och leda handboll och inspirerats av Bengts inkluderande ledarskap kan vi inte räkna till. Många av de som spelade för ”Bengan” i landslaget är nu själva framgångsrika, aktiva handbollsprofiler och ambassadörer för svensk handboll”, skriver svenskhandboll.se.

Bengt Johansson blev 79 år gammal.

Länk: Svensk handboll är i sorg