Arnesson vill gasa på i returen mot Island

Linus Arnesson. Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Linus Arnesson räknar med sköna rysningar och pumpande adrenalin när det är dags för EM på hemmaplan. Men först och främst väntar morgondagens returmatch mot Island efter fredagens uddamålsförlust.

– Vi behöver släppa på handbromsen, säger den 29-årige niometaren.

Bara drygt två månader återstår till EM som spelas den 9-26 januari 2020. I den sista samlingen innan mästerskapet möter Sverige nu Island i en dubbellandskamp och i fredagens match såg spelet ovanligt tufft ut för att vara en träningslandskamp.

– Det var inget jag tänkte på under matchen. Men det blev många man mot man-kamper när de spelade ett så offensivt försvarsspel, och de har många nya spelare som vill visa vad de går för och vi vill också visa upp oss inför EM, analyserar Linus Arnesson, som svarade för två mål.

Matchen slutade med isländsk vinst, 26–27, efter att Sverige tappat ledningen ett par gånger om. Linus Arnesson, till vardags i Bergischer HC, tycker att Sverige fick svårt i anfallsspelet när Island bytte från ett 6-0- till ett utgrupperat 3-3-försvar. Han anser även att man brast i försvarsspelet.

– Spelet funkade inte, det var lite knackigt och såg inte ut som vi ville.

Vad behöver ni rätta till inför returen i Karlskrona?

– Lite allt möjligt. Vi behöver springa lite bättre och få bättre flyt i anfallsspelet med mer fart på bollen så att vi inte blir låsta så mycket.

Linus Arnesson tror att Sverige kan vara något ringrostigt efter en lång period utan tävlingsmatcher och förklarar att ambitionen är att hitta tillbaka till samma spelsystem och samma goda självförtroende som funnits under de senaste mästerskapen. I VM tidigare i år slutade Sverige femma och i EM 2018 gick laget ända till final där det blev förlust mot Spanien. I semifinalen mot Danmark hoppade Linus Arnesson in, gjorde sex mål och blev matchhjälte när han visade upp sin spänst med ett mäktigt jämfotahopp och satte slutresultatet, 35–33.

Vilka förväntningar är rimliga att ha på Sverige den här gången?

– Det är svårt att säga, i EM finns det så många bra lag och det är små marginaler som avgör.

Ex-göteborgaren Linus Arnesson hoppas först och främst på att bli uttagen i truppen. Med sin långa bakgrund i Redbergslid (2006-2017) skulle det kännas extra speciellt att få spela i Scandinavium, där Sveriges gruppspelsmatcher avgörs.

– Jag kommer nog att ha mycket adrenalin och få rysningar, vi kommer nog få mycket stöd från läktaren. Det ska bli riktigt coolt.