Analys av VM-bruttotruppen – position för position

Felix Claar. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Den svenska bruttotruppen är officiell och Handbollskanalen tar nu tempen på den lagdel för lagdel.

Black Friday, lönedag OCH den svenska bruttotruppen släpptes. Fattas bara en riktig holmgång i På spåret ikväll för att göra den här mörka november-fredagen till en riktig smällkaramell (för tidigt för jul-liknelser ändå?).

Vi tänkte börja skrapa på ytan till de här 35 spelarna på 7 positioner och titta på vilka spelare som är med och inte – och hur står sig positionen sig i den internationella kontexten.

Men först och främst konstaterar vi: Vilken j-vla bredd! Och spets!

Det finns otrolig kvalitet i den här truppen och det räcker med att titta på klubbadresserna för att förstå statusen. Det var ingen slump att Sverige vann EM, vi är där nu – på högsta nivå.

Men då åker vi – position för position!

Målvakter
1. Peter Johannessen, Bergischer HC, 26 A-landskamper/2 mål
12. Andreas Palicka, Paris Saint-Germain, 138/15
20. Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 93/2
30. Tobias Thulin, GOG, 35/0
44. Johan Sjöstrand, Bjerringbro-Silkeborg Håndbold, 96/0
51. Fabian Norsten, VFL Gummersbach, 3/0

Analys:
Här har det från bruttotruppen till EM skiftats ut Mikael Aggefors och Josip Cavar, in med Mikael Appelgren och Johan Sjöstrand. Svårt att hålla sig borta från superlativer, men tänk att kunna byta IN två så rutinerade målvakter som varit på den allra högsta nivån och som fortfarande kan prestera.

Palicka bör vara givna förstavalet av flera anledningar. Men där bakom finns en bra konkurrenssituation där bland annat Tobias Thulin ser ut att ha vuxit med uppgiften i GOG under hösten.

Fabian Norsten är påläggskalven som får i uppdrag att suga åt sig allt han bara kan från sina rutinerade kollegor.

V6
4. Emil Mellegård, HSG Wetzlar, 17/21
9. Jerry Tollbring; GOG, 71/212
15. Hampus Wanne, FC Barcelona, 67/270
22. Lucas Pellas, Montpellier HB, 46/142

Analys:
Wow. Tre spelare i världsklass och en till av hög Europa-standard. Tänk att Solberg inte får in Tollbring i matchtrupp just nu. Säger det mesta. Här har Emil Frend Öfors tappat en plats sedan EM-brutto.

M6
5. Max Darj, Füchse Berlin, 93/90
6. Felix Möller, IK Sävehof, 9/4
18. Fredric Pettersson, Fenix Toulouse, 92/118
32. Oscar Bergendahl, TVB Stuttgart, 29/47
35. Jesper Nielsen, Ålborg Håndbold, 112/145
36. Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 142/341

Analys:
Anton Lindskog ut, Andreas Nilsson in. Ser man det så rakt känns det som en uppgradering på positionen då båda spelarna främst är aktuella för sina offensiva egenskaper. Mycket intressant att ”Stycket” är tillbaka och han är ju en publikfavorit så intresset lär ju inte gå ner direkt inför VM nu.

Generellt noterar vi att det är relativt starkt på M6 numera i det svenska landslaget. Känslan, utan att ha sett varenda match i höst, är att det blivit en bättre bredd där på toppen. Bakom dessa skuggar väl kanske Kassem Awad som hängde fyra mål på Kielce igår i Champions League.

H6
3. Isak Persson, Bergischer HC, 3/4
10. Niclas Ekberg, THW Kiel, 199/806
11. Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 63/144
37. Sebastian Karlsson, IK Sävehof, 0/0
67. Hampus Olsson, HC Erlangen, 0/0

Analys:
Ännu en lyxposition för Sverige. Fan, i division 4 är man glad om man ens har en vänsterhänt. Eller någon som kan springa ordentligt. Här petar Sverige in fyra Bundesliga-kanter och en spelare som hade LEKT i Bundesliga om han landat där. Då saknas ändå stackars Valter Chrintz på grund av den elaka knäskadan han ådrog sig för några veckor sedan.

V9
2. Jonathan Carlsbogård, FC Barcelona, 41/77
17. Simon Jeppsson, HC Erlangen, 61/108
42. Eric Johansson, THW Kiel, 13/25
45. Olle Forsell Schefvert, Rhein-Neckar Löwen, 0/0
49. Karl Wallinius, THW Kiel, 16/13

Analys:
En position där Carlsbogård och Johansson slåss om att vara förstavalet och då är det på en världsklassnivå numera. Det har gått fort men så är det. Wallinius en härlig urkraft som går på en spännande utvecklingskurva, Jeppsson som öser in mål i Bundesliga där han tagit en fin ansvarsroll i Erlangen och så debutanten Olle Forsell Schefvert som jobbat sig in här.

”Han var inte ens med i stadslaget” hördes i Valhalla A förra veckan. Nej, men nu är han med i bruttotruppen till VM och är proffs i Bundesliga.

Från EM-bruttotruppen saknas Alfred Jönsson och William Bogojevic. Jönsson gör det fint i Skjern men konkurrensen är ju brutal så han faller offer här. ”Bogo” knäskadad tyvärr.

M9
19. Felix Claar, Ålborg Håndbold, 45/90
24. Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 130/420
28. Jonathan Edvardsson, TSV Hannover-Burgdorf, 14/4
34. Jesper Konradsson, Usam Nimes Gard, 45/55

Analys:
Konny-comeback! Det var ett tag sen han var i ropet men när Solberg nu väljer fyra mittnior i bruttotruppen istället för tre (säkerhetsåtgärd?) så blir det Konradsson som får chansen. I övrigt inte mycket att diskutera om de tre namnen som är med.

Någon som är anmärkningsvärt är väl isåfall att Linus Arnesson inte alls verkar aktuell. Har gjort en stark höst i Bundesliga och besitter spets både framåt och bakåt. Men räcker uppenbarligen inte till i det lagbygge Solberg styr just nu.

H9
7. Jack Thurin, FC Porto, 11/17
23. Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, 86/253
27. Linus Persson, HBC Nantes, 33/63
33. Lukas Sandell, Ålborg Håndbold, 32/77
72. Andreas Lang, Sønderjyske Håndbold, 1/3

Analys:
En kvintett som är identiskt med bruttotruppen till EM 2022. Rent kapacitetsmässigt finns ju alltid Kim Andersson där som ett spöke om spelare 6 skulle behövas men här får Sverige vara nöjda att ha så mycket spets ändå. Det känns som att vi äntligen kunnat släppa det där ”tänk om vi hade haft Johan Jakobsson och Oscar Carlén också”.

Slutord: KAN DET BLI VM NÅGON GÅNG ELLER VI VILL SE DOM SPELA NU!