Tyskland till final efter förlängning!

Andreas Wolff, Tyskland. Foto: ZPRP/EHF

I den första semifinalen för detta mästerskapet spelade det stora överraskningslaget från väst Norge mot det på förhand skadeskjutna Tyskland. Hur skulle detta gå? Ska Norge gå till final och göra skrällen till ett faktum eller skulle det historiskt starka Tyskland som genomgår en generationsväxling lyckas ta sig vidare?

Norge som har chockat de allra flesta och gått till den första semifinalen på herrsidan någonsin. Många trodde inte att tyskarna skulle klara av detta mästerskapet på grund av sina många skador. Förutom skadorna hade även Holger Glandorf likt många svenskar tackat nej till landslaget. Och om inte det vore nog fick Tyskland två skador på nyckelspelare under mästerskapet.

Matchen startade jämnt men efter att ett något övertänt Norge hade åkt på ett antal straffar och utvisningar kopplade Tyskland greppet om matchen. Tjugo minuter in i matchen stod det 10-7 till Tyskland. Sedan hände något med Norge, den tjugoåriga Sander Sagosen byttes ut och in kom Kristianstads Christian O´Sullivan.     O´Sullivan tillförde mycket fart och kämpaglöd i hela Norge samtidigt som Norges målvakt Erevik började spika igen i målet fullständigt. Helt plötsligt var resultatet lika och spänningen i matchen var stor. I halvtid stod det 14-13 till Tyskland.

Andra halvlek började som den första halvleken hade sett ut, under de första tre minuterna skaffade Norge två straffar och Tyskland hade en. Dessutom åkte Norges högernia, svenskbekantingen Tönnesen på en solklar utvisning efter putt. Dock förvaltade inte tyskarna den utvisningen utan efter en snodd boll och en felaktig spärr lyckades norrmannen med bedriften att spela 1-1 i utvisningen. Detta efter att Tyskland genom Fäth gjorde ett mål med fem sekunder kvar av utvisningen.

Efter detta böljade matchen fram och tillbaka där lagen skiftade mellan att leda och ligga under. Spelet var väldigt snabbt från bägge lagen, tyskarna förlitade sig mycket på sina fina niometersavslut och norrmännen hade många kantavslut där Kristian Björnsen och även Sander Sagosen gjorde det bra. Med tio minuter kvar av matchen ledde norrmännen med 23-22 och Erevik ledde målvaktsmatchen med 15-10 i räddningar. Vem skulle klara att ta sig till final var väldigt ovisst.

Då fick Norge efter en tjeckväxel på högernioposition med sig straff och utvisning på Kuhn och Björnsen satte straffen till 24-22. För att ha en chans att göra mål plockade då Tydkland med åtta minuter kvar ut sin målvakt och spelade med västspelare med lyckat resultat. Dock sprang västspelaren ut väldigt tidigt i anfallen och lyckades inte riktigt skapa de luckorna som man ville ha.

En spelare som inte riktigt lyckades i första halvlek som gjorde en riktigt bra andra halvlek var Sagosen. Han spås bli en av världens bästa spelare inom några år och i andra halvlek såg man varför. Genom utspel och inspel, skott och finter gjorde han stundtals så att Tysklands försvar föll sönder.

Med fem minuter kvar var det en sekvens som kunde avgöra matchen, först lyckades O´Sullivan tråckla sig igenom försvaret men flippade i ribban. Sedan sprang Tyskland upp och dunkade in 26-26 genom Kuhn. Men genom ett mål av Tönnesen och två räddningar av Erevik lyckades Norge med att inte tappa greppet om matchen.

Tyskland hade sedan ett strålande försvarsspel där Lie Hansen var tvungen att dra ett dåligt skott utanför. Nu hade Tyskland en ordentlig chans att lyckas ta hem denna match, 27-26 till Norge och kontring Tyskland. Men efter ett stressat avslut i andrafasen brett av Kuhn som gick i burgaveln gick Norge till anfall och tog timeout med 1 minut och 16 sekunde kvar.

I den sista minuten hann mycket att hända. Handen kom upp nästan direkt för Norge och de lyckades inte göra mål. Med 40 sekunder kvar tog Tyskland timeout. På taktiktavlan var det ett virrvarr av magneter som vi inte riktigt kunde tolka. Men någonting gick fram för med 20 sekunder kvar av matchen kunde Dahmke göra ett individuellt skickligt avslut och kvittera. Då fick Norge en sista chans att göra mål men lyckades inte med det och matchen gick till förlängning.

Förlängning i handboll innebär 2×5 minuter och segraren efter de 10 minuterna kommer spela final på söndag.
Förlängningen startade med resultatet 28-28. Efter tre minuter fick O´Sullivan en tur utvisning. Men Norge lyckades få fram ett inspel till den beryktade Hykkerud som fick med sig ett straffkast och en utvisning. Björnsen satte straffen till 30-30 men Reichman kunde genom ett kantläge där han flög och vägrade landa kunde sätta sitt tionde mål denna match. Så avslutades den första halvleken i förlängningen.

Den andra halvleken startade lika jämn och intensiv som de tidigare 65 minuterna. När Norges sjätte spelare kom in satte Tyskarna in sin västspelare i anfallet för att kunna spela sex mot sex.
Med en minut kvar leder Tyskland med 33-32 men efter en fantastisk växel av Sagosen till Reinkind kunde han sätta 33-33. Men med bara sekunder kvar kunde Häfner sätta ett niometersskott till 33-34 och Tyskland är i EM-Final.

Tyskland har trotsat det mesta detta mästerskapet. Skadorna på spelare som Gensheimer och Groetzki innan mästerskapet lyckades Tyskland ersätta med unge Dahmke och Reichman som har varit en av de bästa högerkanterna i mästerskapet och gjorde många viktiga mål i denna matchen. Att ha den bredden med spelare av hög klass, om än inte världsklasspelare som Tyskland har är få förunnat. Matchvinnaren Häfner som gjorde de avgörande målet är egentligen fjärdevalet på sin position men eftersom Glandorf har tackat nej och Weinhold skadade sig fick han i denna matchen chansen och gjorde det bra.

Ingen skugga ska falla över Norge dock som har presterat på toppen av sin förmåga hela mästerskapet och chockat Europa. Nu får vi se om de kan ladda om till tredjeprismatchen.

21:00 spelas den andra semifinalen mellan Kroatien och Spanien. Ett lag som kommer från en fantastisk match där de krossade hemmalaget Polen mot det alltid skickliga Spanien.

Efter matchen lämnade Norge in en protest, detta kan ni läsa om här: http://handbollskanalen.se/norge-lagger-protest-mot-tyskland/

Målskyttar:

Tyskland: Reichman 10, Häfner 5, Kuhn 5, Fäth 4, Pekeler 3, Dahmke 3, Wiede 2, Strobel 1, Schmidt 1

Norge: Björnsen 8, Jondal 5, Myrhol 5, Sagosen 4, Tönnesen 3,     O´Sullivan 3, Lie Hansen 3, Reinkind 2