Vyakhireva och Pineau inför EM-finalen: ”Det är som att leva drömmen”

Allison Pineau. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Vad är det man brukar säga .. Ikväll smäller det! Värdnationen och regerande världsmästarna Frankrike tar emot de regerande olympiska mästarna Ryssland i EM-finalen i Paris – i mästerskap som inget av lagen har vunnit innan.

Det är förvånande när man påminner sig om att inget av lagen någonsin har vunnit ett Europamästerskap. Faktum är att bara fyra nationer har gjort det under de 13 tillfällen som EM har spelats, mest på grund av Norges prenumeration på guld i turneringen. Norge har vunnit sju gånger, Danmark tre, Ungern en och Montenegro en.

Så ikväll kommer turneringens blott femte nation att koras till europeisk guldmedaljör. Det kommer att bli någon av de på förhand stora favoriterna (förutom Norge), alltså Frankrike eller Ryssland.

De två lagen möttes redan i den första omgången i Nancy, där Ryssland något överraskande tog hem segern med 26-23 (11-11).

– Det var en tajt och tuff match i första rundan men nu har vi mer information om Ryssland än innan det mötet. Det här kommer också att bli en spännande och säkert spektakulär match, men vi har nycklarna för att slå dem, säger franska mittnian Allison Pineau.

De båda lagen mötte även varandra i OS-finalen 2016 i Rio. Även där gick Ryssland segrande och succéspelaren från årets EM, högernian Anna Vyakhireva, blev utsedd till den yngsta MVP (Most Valuable Player) någonsin i OS-sammanhang. Men sedan dess har sju spelare lämnat den yngre ryska truppen. En rysk trupp som 23-årige Vyakhireva menar har vuxit samman under EM.

– Jag tror att Frankrike är mer samspelta sedan öppningsmatchen och det kommer helt klart att bli tuffare för oss. Men vi har också vuxit under turneringen och hittat våra bästa delar i spelet, och våra sämre. Vi har inte spelat så mycket tillsammans innan men nu har vi hittat vårt spel. Vi är redo, säger högernian.

Om ni spelar er bästa handboll, kan ni förlora då?

– Nej. Det tror jag inte.

Något som står utanför det sportsliga och som talar för Frankrike är självklart det massiva stödet de kommer att ha från hemmasupportrarna. Det förväntas bli helt fullsmockat i AccorHotel Arena i Paris med över 15 000 människor under finalen. Och då var det ordentlig gåshud redan under semifinalen när publiken bombarderade ut nationalsången på högsta volym.

– Och jag tror att det kommer att vara mycket bättre drag i finalen. Jag vet hur mycket folket vill att vi ska vinna så de kommer att svara oss när vi behöver dem, säger Pineau.

Allison Pineau, som har utsetts till världens bästa spelare 2009, har fått mindre speltid i år men är fortsatt en av Frankrikes mest bärande spelare. 29-åringen är född i Chartres, en stad som kallas för ”Ljusets och parfymens stad”, nio mil från Paris. Men hon kallar Paris för hemma. Och på läktarna i huvudstaden kommer hennes familj och vänner att sitta för att se stjärnan göra sin första internationella final på hemmaplan.

– Det är som att leva drömmen, att spela finalen här hemma. Men drömmen kommer bara att bli verkligt verklig om vi vinner den.

Finalen startar klockan 17:30 och sänds på TV3 och Viaplay