VM: Tyskland kom undan med ett nödrop – Smits avgjorde i slutsekunderna

Xenia Smits. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Tyskland ses som en av utmanarna till en semifinalplats i VM. Men i premiären mot Japan var tyskorna farligt nära ett oväntat poängtapp – men med viss möda och stort besvär kunde man hålla undan och vinna med 31–30 i en rafflande batalj. 

Inför VM i Danmark, Sverige och Norge ställdes Tyskland och Sverige mot varandra i dubbla träningslandskamper. Landskamper som resulterade i en seger vardera och inför mästerskapet tror många att det är just Tyskland som blir en av huvudkonkurrenterna kring en svensk plats i semifinalen.

Men i torsdagens tyska VM-premiär bjöd Markus Gaugisch lag inte på något vidare formbesked.

Tyskland ställdes mot Japan, som förvisso har svarat för ett antal starka resultat, och hade stora problem med att avgöra matchen – trots att man befann sig i ledning under stora delar av den andra halvleken

Tyskornas oförmåga att avgöra matchen höll också på att straffa sig ordentligt när Japan kvitterade till 30–30 med ungefär 15 sekunder kvar att spela.

Men med endast två sekunder kvar av matchen kunde till sist Xenia Smits få in det förlösande segermålet, som betydde 31–30 i tysk favör och därmed fick man den poängmässiga start som man hade hoppats på.

VM 30 november: 

Tyskland–Japan 31–30 (18–17)

Nederländerna–Argentina 41–26 (20–14)

Slovenien–Island 30–24 (16–13)

Montenegro–Kamerun 25–11 (13–2)