VM: Ny stark spurt av Montenegro

Milena Raicevic. Foto (arkiv): IHF.

Rumänien samlade krafterna och drev spelet. Montenegro bidade sin tid med bredden och resurserna på sin sida. VM fick lite mer slutspelskaraktär när Montenegro måttade in 27–26 i en tät uppgörelse.

Fjärde matchen och fjärde segern. Per Johansson och Montenegro behöver tid för att spela in sig i matcherna, med ångan uppe har det röda landslaget en obruten vinnarrad och är definitivt klart för huvudrundan.

Rumänien hade ännu mer att bevisa med tanke hur fel man kom in i mästerskapet. Cristina Neagu var en bit från sin forna kapacitet och väntade på klaff efter comebacken.

I helgen vill säga. Efter vilan mot Kazakstan när lagkamraterna till sist sydde ihop säcken var storstjärnan redo att dundra på.

Båda lagen mönstrade försvar som ställde krav på de allra bästa metoderna för att ta sig fram.

Rumänien hade den bästa uppluckrande lösningen från start. Neagu fullföljde antingen sin främsta tanke att gå på mål eller drog på sig bevakning och öppnade för andra lägen, Aneta Udristioiu kom till från högerkanten.

I andra halvlek, ofta bättre än den första för Montenegros del i VM växte lagkänslan istället i Johanssons trupp.

Försvaret satte punkt för Neagu. Milena Raicevic och Jovanka Radicevic var vassa på egen hand och samarbetade snyggt sinsemellan. Den pressade perioden, Montenegro låg under 16–20, lättades upp av ett målvaktsmål av Marina Rajcic.

Dessutom blev Rumänien hämmat av en mängd utvisningar. Montenegro gick om men fick sin släng av tvåminuterssleven med svårigheter att punktera den ryckiga halvleken.

Som så ofta hade kampen en målvaktshjälte, Rajcic som räddade Rumäniens kvitteringschans i slutminuten. Jelena Despotovic ordnade ointaglig marginal, gick i luckan som Raicevic sekundsnabbt spanat in och studsade in 27–25.

Johansson tog några glädjesteg vid sidlinjen, innan reduceringen som inte betydde något för poängutdelningen.

I den sista omgången väntar gruppfinal, Montenegro gör upp med likaledes obesegrade Spanien om full pott till nästa fas.

Rumänien mot Ungern gäller sista chansen, men ett betydligt sämre utgångsläge till huvudrundan.

VM (grupp C) 4 december
Kazakstan–Spanien 16–43 (11–19)
Montenegro–Rumänien 27–26 (11–12)
Ungern–Senegal 30–20 (17–9)