Viktig poäng för Sverige – spelade oavgjort mot Norge

Photo: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

I huvudrundans andra match ställdes Sverige mot sitt klart tuffaste motstånd hittills under VM, då Norge stod på programmet. Efter en jämn match rakt igenom såg Norge ut att dra det längsta stråt framåt slutminuterna, men Sverige lyckades vända tillbaks och lösa ett viktigt poäng efter en stark avslutning.

Sverige fick en tuff start på matche när Anna Lagerqvist åkte på en utvisning redan efter 28 spelade sekunder. Trots det så var det de svenska spelarna som tog ledningen redan tidigt, en ledning som de sedan höll i fram till den 18:e spelminuten.

Precis som väntat så bjöds det på ett snabbt spel åt båda håll, men också en del slarv och tekniska fel från såväl de svenska som de norska spelarna. Thomas Axnér valde att starta med nedflugna Evelina Eriksson i mål, som till vardags spelar i Vipers Kristiansand i den norska ligan – ett val som visade sig blir lyckat, åtminstone under de inledande 15 minuterna. Då hann hon bland annat med att rädda en straff från Nora Mørk.

Först efter 13 minuter kvitterade Norge, då till 4-4. Ett par minuter senare tog de också över ledningen för första gången i matchen, där Veronica Kristiansen dundrade in 6-5 för sitt Norge. Kristiansen som tillsammans med Henny Reistad visade upp sig ordentligt i den första halvleken.

Sverige höll sig dock kvar bra i matchen och lät inte de norska spelarna springa ifrån målmässigt. Mellegård gjorde bland annat ett fint inhopp som resulterade i tre mål framåt – samtidigt som hon visade framfötterna i försvarsspelet.

Det var slutligen Norge som gick in i halvtidsvilan i förarsätet, dock bara med en knapp ledning med två bollar.

Halvtid: 12–14

I inledningen av den andra halvleken drog Norge snabbt iväg till en tremålsledning, som de sedan höll i under de kommande tio minuterna. Efter en bra time out från Axnér var Sverige dock ordentligt med i matchen igen – inte minst tack vare ett starkt försvars- och målvaktsspel.

Med 15 minuter kvar att spela visade måltavlan på 23-23, varpå Norge snabbt från ifrån till en ledning med två bollar igen. Framför allt så var det de svenska spelarnas avslut som inte höll samma nivå som tidigare, samtidigt som Norge kom in i ett bra flow framåt och dundrade in mål bakom Johanna Bundsen – inte minst genom Nora Mørk.

Efter ett straffmål av Nathalie Hagman, en följande fin räddning av Jessica Rydé och ett snabbt kontringsmål – av Hagman igen, kvitterade Sverige till 27-27 med sju minuter kvar av matchen. Norge hinner dock återigen dra ifrån med två bollar, när Sverige har oflyt med domslut samtidigt som de inte får in bollarna.

En time out med knappt en och en halv minut kvar resulterade i en snabb reducering av Jamina Roberts till 29-30, följt av att Ryde räddade norskornas sista avslut och Olivia Mellegård kunde sätta dit 30-30 och stänga matchen.

Sverige spelar sin nästa match i mellanrundan på måndag vid 18:00, då mot Rumänien.

Sverige – Norge 30–30 (12–14)