Varför Dam-EM riskerar att ställas in

Monika Kobylinska och Bella Gulldén är snart lagkamrater i Brest. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

Mellan den 3:e och 20:e december är handbolls-EM på damsidan tänkt att hållas i Danmark och Norge. Men det finns en risk att turneringen ställs in, eller flyttas. Detta eftersom man riskerar att gå miste om publikintäkter, som handbollsförbundet i Danmark vill ha garanterad ersättning för av EHF.

Mästerskapen innehåller de största ögonblicken och lockar därför till sig stor uppmärksamhet från fansen, som antingen besöker arenan eller bänkar sig framför TV-soffan. Det är också en höjdpunkt för de som ägnar sig åt betting. Om du planerar att spela på dam-EM kan du ta reda på vilka spelsidor utan svensk licens som erbjuder tryggt och säkert spel.

Danmark kan kliva ifrån som värdnation

2018 hölls dam-EM i Frankrike där värdnationen också gick vinnande ur turneringen, med Ryssland som tvåa och Rumänien trea. Det var en sprakande och spännande tillställning som lockade stort intresse runt om i Europa. I december är det tänkt att mästerskapet ska komma till våra grannländer Norge och Danmark. Men efter att de danska arrangörerna ställt hårda krav på European Handball Federation om ekonomisk kompensation vid tapp av biljettförsäljning.

I en intervju med Borås Tidning berättar handbollsförbundets ordförande Per Bertelsen att Danmark vill arrangera mästerskapet men att gå med förlust är ointressant. Det rör sig förstås om att eventuellt behöva spela inför tomma läktare, vilket vore allt annat än man hoppats på sett till att arenan Boxen i Herning på Jylland är bokad för eventet och rymmer omkring 15 000 åskådare.

“Tror det görs någon kompromiss på vägen”

Än så länge ska EHF, som blivit kontaktade vid flera tillfällen av det danska handbollsförbundet, ha vägrat att gå med på kravet om att täcka upp de eventuella ekonomiska skadorna. Fortsätter ovissheten kan alltså Danmark välja att dra sig ur som värdnation för damernas handbolls-EM. Detta kan förstås i sin tur leda till att turneringen ställs in eller flyttas på.

Sveriges förbundskapten Tomas Axnér som har pratat med TT är inte orolig över att EM ska ställas in:

– Jag tror att vi kommer att spela och att vi gör det i Norge och Danmark, men jag tror att det görs någon kompromiss på vägen, säger Axnér.

Vi som ser fram emot turneringen får hoppas att Axnérs magkänsla har rätt och att vi får ta del av ett härligt sportevent i december.

Sverige är tänkta att spela sina gruppmatcher i Danmark. Huruvida det blir så eller inte får vi vänta och se.