Tung svensk förlust mot Montenegro

Foto: Ludvig Thunman , Bildbyrån

Det blir inget spel om medaljer för Sverige efter förlust mot Montenegro.

Sverige hade allt i egna händer och vägen till semifinal låg öppen. Men blågult lyckades inte besegra ett taktiskt, tekniskt och fysiskt Montenegro. Nu väntar istället spel om plats 7-8 i VM 2019.

Den första halvleken startade lovande med ett beslutsamt Sverige. Ett lysande bra försvar med Anna Lagerquist i en egen dimension gav Sverige ett litet övertag. Ledning till 10-7 trots en del bortkastade bollar och missade avslut gav hopp om en intressant lunch.

Montenegro är dock skickliga på att använda hela paletten av taktiska färger. Mycket signerat förbundskapten Per Johansson, mycket nedärvt i DNA. In med Batinovoc i mål, hitta lägen utsida två och sök inspel. Vips så var det 12-12 i paus.

Vad väntade då i andra halvlek? Well, när du möter ett lag från Balkan kan du vara säker på att de dels gjort läxan från första halvlek, dels höjer försvaret ett snäpp. På klassiskt manér höjde de hårdheten och intensiteten vilket fick Sverige att tveka, tappa fart och inte våga gå på mål.

Det resulterade i måltorka och en enkel uppgift för Batinovic i kassen. När Sverige väl kom i lägen resulterade det ofta i straffkast. Vilka Sverige tyvärr bommade idag.

Montenegro kunde glida ifrån till ett tremålsöverläge och från det kunde Sverige aldrig riktigt hämta sig. Det fanns små chanser i slutskedet att sätta press men bommade skott, straffar och frilägen satte käppar i hjulen.

Till slut blev det 23-26 och sammanfattningsvis kan vi säga att Montenegro fick matchen precis dit de ville. Dra ner tempot, spela smuggel, tempoväxla, bryt ner motståndet.

Nu väntar spel om plats 7-8 mot Tyskland. Den matchen spelas på fredag klockan 06.30 svensk tid. Seger där ger bra lottning i OS-kvalet så det är bara att ladda om till 1000%.

Montenegro – Sverige 26 – 23 (12-12)