Truppen till VM är klar

Nu har Thomas Sivertsson tagit ut sitt lag till VM som spelas i Danmark i december. Det blev en trupp som av många var väldigt väntad utan större skrällar. Truppen blev följande:

Målvakter
1 Johanna Bundsen, IK Sävehof, 18 landskamper, 0 mål
12 Filippa Idéhn, Team Esbjerg, 41 landskamper, 0 mål

Vänstersexor
9 Louise Sand, IK Sävehof, 42 landskamper, 59 mål
*18 Marie Wall, 23, H65 Höör, 4 landskamper, 4 mål. Tllkom dagarna innan VM på grund av att den tilltänkta Edijana Dafe har varit tvungen att tacka nej på grund av graviditet.

Mittsexor
3 Frida Tegstedt, mästerskapsdebutant, Füchse Berlin, 23 landskamper, 22 mål
7 Linn Blohm, Team Tvis Holstebro, 35 landskamper, 71 mål

Högersexor
13 Emma Hawia, Skuru IK, 12 landskamper, 11 mål
24 Nathalie Hagman, Team Tvis Holstebro, 72 landskamper, 140 mål

Niometer
6 Carin Strömberg, mästerskapsdebutant, Skuru IK, 4 landskamper, 1 mål
8 Jamina Roberts, Team Tvis Holstebro, 89 landskamper, 131 mål
15 Johanna Ahlm, FC Midtjylland, 127 landskamper, 419 mål
17 Linnea Torstenson, CSM Bukarest, 156 landskamper, 628 mål
20 Isabelle Gulldén, CSM Bukarest, 138 landskamper, 491 mål
27 Sabina Jacobsen, Kapten, FC Midtjylland, 68 landskamper, 107 mål
29 Jenny Alm, Team Esbjerg, 57 landskamper, 139 mål
31 Anna-Maria Johansson, Skövde HF, 83 landskamper, 169 mål

Sivertsson säger såhär om truppen:
”Man kan säga såhär att det är en stark bruttotrupp, många spelare att välja på, många bra spelare. Det är ju det bästa som tränare att ha nästan alla att välja på. Jag tycker att vi har ett bra lag, många som har erfarenhet.”

Det var intrycket som man fick av förbundskaptenen, han stod framme vid podiet och såg nöjd ut. På frågan vilka positioner som var svårast att ta ut svarade han:
”9-meterspositionerna, 2-3 spelare till har varit med och fajtats om dessa åtta platserna.
Vi är lyckliga eftersom det har varit få skador, egentligen är det bara Adler av niometarna som har varit drabbad av skador. Vi har funderat mycket på hur vi täcker upp för Ida Odén som slutar, det har egentligen utkristalliserat sig och det blev inte så svårt till slut.”
”De spelarna som blev bortvalda var Westberg och Wallén. När man summerar allt vi har gjort på träningar och matcher så blev det ett naturligt val för oss.”

Jamina Roberts var inte med förra kvalmatchen, vad är det som gör att hon får chansen nu i VM?
”I kvalet där kom Wallén från en väldigt stark period i danska ligan som vi då jämförde med Jaminas period, och nu har det sett annorlunda ut där så det är därför.”

På förhand, hur har ni tänkt fördela speltid på målvakterna, finns det någon förstamålvakt?
”Vi ska spela fyra ganska tuffa landskamper innan, då kanske det utkristalliserar sig någonting. Att nån kanske är vassare formmässigt än den andre. Som ser man på hur det har vart senaste har Bundsen spelat starkt i Kroatienmatcherna. Samtidigt har både Bundsen och Filippa gått bra i klubblagen just nu, så det man önskar är att man kan dela på det rätt så jämnt. Samtidigt på ett mästerskap kan en ha huvudrollen i början sen kan det skifta. Det viktiga är att vi har en som funkar i varje match.

Ulrika Ågren och Jessica Helleberg är nyblivna mammor och en korsbandsskada på Hanna Fogelström. Hur påverkar det?
Alla dem tre positionerna, eftersom Hawia har kommit tillbaka också, gör att det har vart tre som har vart bra och har spelat landskamper och är på en hög nivå. Så när alla har vart friska har man fått välja bort en erfaren spelare. Tegstedt spelade ett superbra kval men blev bortplockad förra året, Dafe blev bortplockad. Så förhoppningsvis ska det inte spela så stor roll. Fogelström är nu precis matchklar men vi gjorde bedömningen att det tar tid att komma tillbaka till sin egna toppnivå.”

Vad är på förhand ett realistiskt mål?
”Det är så svårt att säga alltså, jag vill inte säga att det är ett fiasko om man inte går till semifinal. Den är svår eftersom man kan möta ett Montenegro eller ett Danmark i en åttondel, och det kan bli en suverän handbollsmatch och vi kan va jättenöjda med vår prestation och ändå åka ut. Därför vill jag inte låsa in mig och säga att om vi inte tar oss till semi är det svagt. Först och främst vill vi säkra den här OS-platsen på egen hand och då gäller det att vinna en åttondel för att vara teoretiskt klar för det.”

Du har en ny assisterande tränare i Thomas Westerlund, vad kommer han tillföra?
Jag har jobbat ihop med Thomas i H43 där jag var lite mentor för honom och vi hade en spelidé som vi byggde ihop. Sen har han vart med i landslaget nu i 2-3 år som videoanalytiker, det gör att han är helt inne i spelet. Det han då tillför är att han följer med i spelet, vad har fungerat och vad har vi inte använt. Då kan han hjälpa mig så att vi håller oss inom vårt spel så att vi gör vad vi bestämt. Då kommer vi inte komma efteråt och säga, oj det här skulle vi gjort. Då är han två extra ögon med ideér. Det behöver inte vara något nytt utan vi stärker upp för att göra det vi vill göra.”

Vi fick även en pratstund med Johanna Bundsen som var på plats.

Grattis till uttagningen, var du nervös på förhand innan du fick reda på beskedet?
”Klart man är alltid nervös inför sådana här uttagningar, helt klart. Så det måste jag säga att jag var.”

Hur ser du på VM? När det är i Danmark och chanser för bra resultat.
”Det ska bli fantastiskt kul att spela ett VM i Danmark, framförallt när Danmark är ett så härligt handbollsland. Det är även nära Sverige så många supportrar kommer nog åka ner och kolla på några matcher. Jag tror att det kommer göra oss mycket att det är mycket publik, det blir en folkfest liksom. Så det ska bli väldigt kul att spela ett VM där nere.”

Filippa Idéhn har du spelat med i Sävehof flera år, hur är ditt samarbete med henne?
”Jo, men det funkar bra tycker jag, vi spleade ihop med varandra i tre år tror jag och vi vet var vi har varandra och kan hjälpa varandra att pusha igång och så vidare.”

Janne Ekman har kommit loss från GUIF och kommer vara med er på mästerskapet.
”Ja det stämmer och det blir fantastiskt bra, han var inte med under EM men vi hade telefonkontakt efter varje match i EM. Men nu kommer han även vara på plats och det är skönt att ha någon under matcher också givetvis, att ha någon att diskutera med.”

Ni har två bra målvakter, hur stor speltid förväntar du dig att det kan bli?
”Det får vi se då, den som är bäst då får spela liksom. Jag hoppas att min form som jag har nu håller i sig för nu känns det som att det går framåt hela tiden. Och Filippa börjar gå uppåt nu också, så nu känns det som att vi kommer nog pusha varandra till att va i god form till VM.”

Filippa har flyttat utomlands, är det något du planerar att göra också?
”Jag skrev på två nya år med Sävehof i våras, så nu har jag denna säsongen och en till kvar i Sävehof. Sen får vi se vad som händer, jag trivs jättebra i Sävehof nu och de gör en ny satsning säsongen som kommer med Partille Arena. Sen får vi se efter de här två åren men utomlandsdrömmar har man alltid haft och kommer även ha i framtiden.”

Vilket land är det då som ligger högst upp på listan?
”Det är svårt att säga, jag har väl inget favoritland på det sättet. Just nu är det danska ligan som är bäst kanske, men om två år kanske det är franska som är bäst. Vi får se när det är dags och vilket som är bäst då.”

Sverige spelar sitt gruppspel i Næstved, där de börjar dem femte december mot Angola som är ett av Afrikas bästa lag men som enligt Sivertsson kan vara svåra att scouta. Hela gruppspelet spelas där och eventuellt även åttondelsfinalen så länge vi inte möter Danmark i åttondelsfinalen. Sverige fick den på pappret lättaste gruppen på grund av att de fick förstaseedade Kuba i sin grupp. Detta gör att vi ska kunna ta oss vidare från gruppen utan några större probelm. I åttondelsfinalen kommer vi möta ett lag från grupp A som består av Danmark, Montenegro, Ungern, Japan, Tunisien och Serbien. Fyra av de sex lagen har senaste åren varit i semifinaler. Detta gör att åttondelsfinalen troligtvis blir en väldigt tuff match. Sivertsson poängterade det både under presskonferensen och intervjun. Kvartsfinalerna spelas i Herning och Kolding, semifinaler och final spelas båda i Herning.

Här kan ni läsa om hur Wallén känner över att bli petad: http://bloggar.sla.se/angelicawallen/