Tre punkter efter Sveriges VM-vinst mot Kamerun

Mathilda Lundström jublar. Foto (arkiv): Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Sverige gick in i VM:s huvudrunda och ställdes, för första gången någonsin, mot Kamerun. Matchen kändes avgjord redan efter några minuter och Sverige har nu ett utmärkt läge att ta sig till kvartsfinal.

Svenskt drömläge

Redan före Sveriges match tog de svenska spelarna ett jättekliv mot kvartsfinalerna när Kroatien besegrade Montenegro – det andra laget i gruppen (förutom Sverige) som gick in i huvudrundan med fyra poäng – vilket betyder att Sverige är ensamma på sex poäng. Kvartsfinalen känns nära nu men än återstår en hel del arbete för att säkra en resa till slutspelet i Herning. Kamerun-matchen var framförallt ett tillfälle att vila spelarna som dragit de tyngsta lassen tidigare i turneringen.

Blev aldrig någon match

Någon spänning blev det inte för de svenska fansen i Scandinavium och matchen liknade mest en träningsmatch. Det var knappast välspelat och de båda landslagen stod för 22 tekniska fel under den första halvleken. Det var slarvfel och bristande koncentration och upplagt för spelare som jagar speltid att fastna lite i tankar om sina egna prestationer.
De två sista speldagarna i Göteborg kan definitivt bli dramatiska, men det infinner sig en liten känsla av att de svenska fansen går miste om de riktigt stora matcherna – om de inte tar sig över sundet.

VM-debut för Schjött

Sverige mår utmärkt på målvaktssidan, vilket inte minst visar sig genom att Jessica Ryde inte får plats. 25-åringen Irma Schjött, med Göksten BK som moderklubb, fick chansen att göra sin VM-debut på planen och stod för en insats som gav mersmak.
”Superfin insats”, sade Johanna Wiberg i paus. Hon fick en tacksam match med en hel del skott utifrån men hon hann visa spelsinne och dessutom bli dubbel målskytt.
Kan hon bli en joker längre fram i turneringen? Förmodligen inte, men insatsen gör att hon närmar sig en sådan roll.