Tomas Westerlund om förbundskaptensuppdraget: ”Ett ungt och hungrigt lag”

Tomas Westerlund. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Finland sonderar ofta terrängen med svenskbekanta tränare för de finaste förbundsuppdragen. Tomas Westerlund tackade ja till damlandslaget efter kort betänketid. – När de kontaktade mig och lade fram planer och struktur kändes det bra, säger han.

– Det finns en långsiktighet som passar mig, ett ungt och hungrigt lag, fortsätter den nygamle förbundskaptenen.

Handbollskanalen når Westerlund som inte hyser några illusioner om vad som väntar. Tufft och hårt jobb på alla tillgängliga internationella datum krävs för att nå målet – resultatmässigt jobbar Finland mot EM 2024.

– Det är ju fem år dit. Vi har spelare som vill mycket med sin handboll men vi måste jobba åt samma håll.

Hur bedömer du finska ligans status?

– Det är väl lag som lag som alla hade haft det tufft, flera har god allsvensk klass.

Förutsättningarna i organisationen verkar åtminstone ge bättre förspänt än när Westerlund ledde Finlands aspirerande herrar under åtta säsonger, fram till 2009.

– Man har fungerande ekonomi, verksamhet när det ska vara verksamhet och u- och j-landslag är på väg framåt, säger Westerlund.

Vilka spelare är stommen i finska landslaget den närmaste tiden?

– Framöver handlar det mycket om spelarna som finns i Sverige. Sen har vi ingen stor fixstjärna, vi är mer ett lag som ska jobba och tro på en sak tillsammans.

Men spelare i utländska ligor underlättar också i ditt jobb?

– Som jag sade tidigare är det alltid upp till spelaren själv om man vill nå lite längre. Det krävs mera träning, sedan är Sverige en fantastisk språngbräda.

När det kommer till eventuella möten på landslagsnivå har han klart med sympatin:

– Jag är nog fortfarande finsk och håller på Finland i allt som har med idrott att göra, säger Westerlund under presskonferensen.