Sverige vann sista kvalmatchen

Melissa Petren Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Sverige blev klara för EM tidigare i veckan, och igår kväll avslutade man kvalet med att säkert vinna över Turkiet. 

– Det var kul, alltid extra roligt att spela i Sverige, säger femmålsskytten Nathalie Hagman till SVT efter matchen. 

Sverige säkrade en plats till vinterns EM i onsdags, vilket gjorde att blågult kunde spela extra avslappnat igår. Sverige var det bättre laget genom hela matchen, och kunde vinna komfortabelt med 33-21.

Det började dock trögt offensivt för båda lagen. Efter tio minuter stod det 2-2, men sedan kom det svenska spelet igång hyfsat. Nina Dano gjorde två raka mål i slutet av första halvlek, och Sverige kunde gå till halvtidsvila med 13-9.

I övrigt handlade matchen mycket om debutanterna, och framför allt Tyra Axnér. Axnér visade att hon hör hemma i landslaget, och stod för två mål i första halvlek.

– Det var jättekul och så mycket intryck. Vi slarvar lite ibland, men vi fortsätter trycka och det är bra, sa Tyra Axnér till SVT i pausen.

I andra halvlek tog Sverige över totalt, och under de första 15 minuterna gick blågult från fyra till tio måls ledning.

Sverige vann till slut med 33-21, i en match där Jamina Roberts fick vara lagkapten för första gången i landslagskarriären.

– Vi gör det ändå bra. Vi vet ju att vi är klara, och ibland kan det vara lite svårt att hitta motivation då. Det är lite lyxigt att inte behöva gå 100 procent idag, säger Roberts till SVT efter matchen.

Evelina Eriksson och Melissa Petrén blev prisade som matchens bästa spelare.

Sveriges målgörare: 

Melissa Petrén 5, Nathalie Hagman 5, Tyra Axnér 4, Emma Lindqivst 3, Nina Dano 3, Charité Mumbongo 2, Jenny Carlson 2, Sara Johansson 2, Elin Hansson 2, Jamina Roberts 1, Linn Blohm 1, Evelina Eriksson 1, Thea Blomst 1