Sverige sjua i VM – nu väntar drömväg mot OS

Svenska spelare och ledare firar. Photo: Daniel Stiller / Bildbyrån

Sverige reste sig från den tunga förlusten mot Montenegro och tog en oerhört viktig seger mot Tyskland i matchen om sjundeplatsen. Det innebär att Sverige nu har en drömlottning i OS-kvalet.

Tack vare segern väntar ett OS-kval mot Senegal, Argentina och det lag som tar silver
i VM – med andra ord en grupp där Sverige med allra största sannolikhet kommer att sluta sämst tvåa och därmed ta sig till OS.

Det var Tyskland som startade matchen bäst och även om Mikaela Mässing bombade in ett stenhårt skott till 1–1 var det klubbkamraten Alicia Stolle som briljerade. Högernian gjorde fem mål första kvarten och var totalt dominant när Tyskland tog kommandot om matchen.

Matchen vände när Jamina Roberts kom in. Vänsternian stängde ner Stolle och var dessutom briljant i offensiven, både med framspelningar, avslut och stegisättningar. Det
i kombination med Linn Blohms målskytte och Filippa Idéhns räddningar gjorde att Sverige hade ledningen med 18–13 i paus. Det skadade heller inte att Bella Gulldén gjorde mål på sina straffar.

I den andra halvleken fortsatte Sverige att mala på och även om Tyskland närmade sig
i perioder var det aldrig något snack om saken. När drygt 20 minuter återstod av matchen hade Sverige ledningen med åtta mål och redan då kändes det mer eller mindre klart.

Sverige vann till slut med 35–24. Segern innebär alltså ett OS-kval mot Senegal, Argentina och det lag som tar silver i VM – förmodligen Norge eller Ryssland.