Sverige säkrade gruppsegern trots svag insats mot Färöarna

Linn Blohm mot Färöarna på hemmaplan tidigare under EM-kvalet. Photo: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Sverige säkrade gruppsegern i EM-kvalet efter inte så imponerande seger borta mot Färöarna med 27–31. Sverige har en match kvar i EM-kvalet innan OS-kvalet drar igång mot Japan den 11 april. 

Matchen mot Färöarna var på pappret en träningsmatch om man ska vara hård. Inför hade Sverige redan säkrat en biljett till kommande mästerskap i Österrike, Ungern och Schweiz.

Sverige inledde matchen slarvigt. Tidiga skott kombinerades med bortkastade passningar. Bakåt lyckades Sverige inte få kontroll på Jana Mittún, syster till Oli Mittún och kusin med Elias Ellefsen á Skipagøtu, som var Färöarnas största hot.

Trots att hela laget, förutom Sofie Börjesson i mål, byttes ut efter 15 minuter lyckades Sverige inte komma upp i nivå. In i paus var ledningen endast 11–14. Enda riktiga plusset att ta med sig från första halvlek var landslagsdebutanten Börjesson som landade på 38 i räddningsprocent.

I den andra halvlekens inledning hade Sverige ännu större problem bakåt. Mittún och niometerskollegan Súna Krossteig Hansen skapade stora problem för de svenska treorna. Annars påminde andra halvlek mycket om den första. Sverige kom aldrig upp i nivå men verkade heller inte riktigt gå för det och vann endast med 27–31.

Segern innebär att Sverige nu har säkrat gruppsegern och kan helt lägga fokus på stundande OS-kval.