Sverige – Montenegro: Uddevalla-trion gör upp i Trollhättan

På fredag, 19:00, tar Sverige emot Montenegro i Trollhättan. Träningsmatchen i Arena Älvhögsborg är först ut i dubbelmötet med Per Johanssons lag – i en hall som han, Alm och Bundsen har extra koll på.

28 november boardar det svenska landslaget flyget från Landvetter ner till Nantes. Till dess står det samling i Trollhättan på schemat. Där blir det åtta dagar av träning, taktik, förmodligen lite kortspel, och matchspel. För matchmotståndet står Montenegro – sjätteplacerade i senaste VM, med EM-mål att ta sig till OS 2020, och ledda av Sveriges förre förbundskapten Per Johansson.

Johansson tog över laget inför VM 2017 och tog där landet till sin bästa placering någonsin. Med ytterligare ett år av Östeuropa i resväskan är Johansson ännu mer van i rollen som Montenegros förbundskapten.

– Nu har vi haft mer tid tillsammans, vilket är positivt. Till en början var det snabbt in, VM, färdigt. Sen var det CSM Bukarest och en intensiv vår. Men efter Rumänien har jag bara haft Montenegro att tänka på. Jag har ofta varit nere i Podgorica (Montenegros huvudstad) och rest runt en hel del. Så nu har jag en klarare bild av montenegrinsk handboll, säger Per Johansson.

Hur ser den bilden ut, rent generellt?

– Det är väldigt viktigt med försvar. Och det finns en stark kultur att man ska ta för sig. Montenegro kommer ingen vart om man inte försvarar sig, och det är man klar över sedan många år. Det ska vara jobbigt och äckligt att möta oss.

– Sen så är det stor skillnad organisatoriskt. Det finns en jättetydlig hierarki, där coachen är väldigt upphöjd. Nästan så att det blir läskigt ibland. Och det är samma sak i truppen. De äldre tar ansvar för att uppfostra de yngre. Som det var mer i Sverige när jag växte upp. Det kan vara hårt ibland men de yngre kallar det för kärlek. Hård kärlek.

För Coach Johansson väntar nog mjukare kärlek på fredag i sin första landskamp mot Sverige, i Trollhättan. Han växte upp i Uddevalla, bara en halvtimme från därifrån, med Uddevalla HK som moderklubb innan resan gick vidare till Kroppskultur. I ”Kropps” startade även Jenny Alm och Johanna Bundsen sina karriärer.

Alm och Bundsen är numer del av den svenskkvartett (med Blomstrand och Blohm) som spelar sin klubbhandboll i Köpenhamn. Laget och Jenny Alm har vässat formen rejält och hackat ner både Sävehof och danska toppkonkurrenten Esbjerg i senaste matcherna. Johanna Bundsen har dock fått se kamperna hemifrån eller från läktaren då hon fortfarande hämtar sig från sin senaste hjärnskakning.

– Jag tar dag för dag. Och det är mycket bättre nu än vad det har varit tidigare, även om det inte har varit jättejobbigt den här gången. Vi tar det försiktigt och riskerar inte något. Jag tror inte att det ska vara någon fara, säger Bundsen.

Och Bundsen följer såklart med landslaget till Trollhättan, tillsammans med Jenny Alm som har fina minnen från senaste besöket.

– Det var väldigt kul förra året när vi spelade i Trollhättan. Då var det nästan fullsatt och dessutom många man kände på läktarna. Så jag hoppas att de kan fylla upp hallen igen, sägera Alm.

Och det kommer folk hemifrån?

– Hela min familj kommer i alla fall och sen kommer det säkert lite folk från Kropps, svarar hon.

– Min mamma kommer, det är bara hon som bara kvar i Uddevala. Resten av familjen kommer och kollar på matchen i Göteborg, säger Johanna Bundsen och fortsätter.

– Det gillar jag. Man träffar de inte så ofta nu när man bor i Danmark, så det uppskattas alltid att få lite besök.

Lägg därtill Per Johanssons 15 undanlagda biljetter till släkt och vänner så kommer det att bli en hel del Uddevalla på läktarna. Men att det blir som den gamla tiden tvekar Per på, och syftar till åren 1979-1987.

Då tog Kroppskultur klivet till dåvarande högsta serien, Allsvenskan, och spelade sina hemmamatcher i Trollhättan och Älvhögsborg, ”Borgen”. Den dåvarande hallen byggdes 1962 och kunde klämma in 3 500 personer på läktarna. Lägg därtill att man då fick röka inne, så det blev både tung luft och stämning på läktarna.

– Då var det vallfärd från Uddevalla till Trollhättan, minns Per Johansson.

Det var en tid före både Jenny Alm, 29, och Johanna Bundsen, 27. Däremot spelade Alms pappa, Bengt Alm, i Kroppskultur under 80-talet.

När Kroppskultur sen flyttade hem till en egen hall i Uddevalla försvann också ”Borgens” publikattraktion. Plötsligt stod Trollhättan kvar utan publikdragande elitidrott och med en arena i behov av renovering. Det dröjde till 2010 men då tog man i från tårna och satte sista skruven i nya Arena Älvhögsborg.

Den nya arenan tar ”bara” 2 700 personer, men det låter klart tillräckligt för att skapa nya handbollsminnen i Trollhättan. Staden som förövrigt har ett herrlag i division 3 samt både dam- och herrjuniorlag. På fredag kommer det dock att gå ett halvdussin divisioner snabbare på nere planen. Åtminstone om Sverige får bestämma.

– Jag hoppas att vi kan spela snabbt och kontra mycket, det tror jag inte att Montenegro tycker om. Då kan de heller inte arbeta med sin starka fysik så mycket. Sen är de väldigt samspelta. Det är ett bra lag, säger Jenny Alm.

Samspelta är ingen överdrift. Elva av Montenegros spelare tillhör inhemska storlaget Buducnost. Ytterligare två återfinns i Bukarest, två i Ungern och en i Turkiet.

– De spelar ihop varje dag i Buducnost och det vill man ju tro är något positivt. Och när det är så många spelare från samma lag så anpassar jag mig utefter deras spelsystem och lägger sen in kanske 20 procent av mitt eget, säger Per Johansson.

Per Johansson har ett nära samarbete med Buducnost och deras tränare Dragan Adzic. Ibland åker förbundskaptenen på matcher med laget, både i ligan och Champions League. Ibland får spelarna, i klubblaget, träna på en idé som Johansson vill öva på och ibland får de träna på en idé som Adzic vill öva på, i landslaget.

Det är däremot inte bara Montenegro som kommer att vara samspelta i Trollhättan. Det svenska landslaget har bestått av samma stomme i flera år. Dessutom kommer de från en enorm insats i senaste VM i Tyskland där de slutade fyra. Med andra ord finns det ett tungt fundament att bygga vidare på i träningsmatcherna.

– Vi känner varandra så bra nu att det är mest detaljer vi ska slipa på. Det är ingenting att vi ska lära känna nya spelare eller så, säger Jenny Alm.

Och ni är väl inte mätta?

– Verkligen inte.

Dubbellandskamp: Sverige – Montenegro

Fredag 23/11
19:00, Arena Älvhögsborg, Trollhättan

Söndag 25/11
16:30, Lisebergshallen, Göteborg

Biljetter: Vägen mot EM – Säkra dina biljetter här

Foto: Bildbyrån
Grafik: Handbollskanalen