Sverige klara för VM 2021 – trots historiska utmaningen

Nina Koppang. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Det blir ett världsmästerskap 2021 för det svenska damlandslaget. En akut-inkallad trupp löste en historisk utmaning mot Ukraina.

14 måls övertag. Men ett blixtinkallat lag med sju debutanter och noll träningar tillsammans. Det var en match för historieböckerna som utspelade sig i Lund mellan Sverige och Ukraina.

Inledningen var jämn men man kunde nästan ta på nerven. När Ukraina också fick ett litet kommando sprang siffrorna ifrån snabbt. När siffrorna var 5-11 på resultattavlan fanns en viss oro för hur de gulklädda skulle reagera.

Men efter att Ukraina själva kanske sprungit på lite för snabbt och skapat tekniska fel själva samt att Evelina Källhage visat klass och rutin så räddade Sverige ikapp en del av försprånget. Det blev tre mål och till slut blev det fem mål i paus.

Ukraina satsade sedan hårt i inledningen av andra halvlek och återigen var det lite darrigt. Nu skiljde åtta mål mellan lagen och totalt alltså ”bara” sex mål att gå på för Sveriges del. Det går som bekant fort i handboll.

Sverige repade sig dock, hittade trygghet bakåt där Linnea Pettersson och Johanna Forsberg styrde upp i mittförsvaret. De lyckades behålla linan på 5-6-7 mål och där med relativt tryggt för VM-biljetten.

Vi fick också möjlighet att se ett genombrott av Nina Koppang. Vadstena-tjejen smällde dit fem mål på ett övertygande sätt och vi lär få se mer av henne framöver. Även Isabelle Andersson tog stort ansvar i att engagera det ukrainska försvaret.

Till slut 22-26 på resultattavlan. Mer av akademisk karaktär eftersom det innebar tio måls marginal i slutändan och säkrad biljett till Spanien.