Sverige fräschare än Ryssland – kan bli avgörande i gruppfinalen

Henrik Signell. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Matchen mot Argentina var ingen större underhållning, men Sverige gjorde det viktiga och vann med 30–23. Imorgon kommer Sverige verkligen att sättas på prov, då väntar nämligen Ryssland. – Vi har slagit Ryssland tre gånger i rad och även om det är andra förutsättningar nu vet vi att vi klarar av det, säger Henrik Signell till Handbollskanalen.

Argentina städades av och nu flyttar vi fokus till matchen mot Ryssland – en match som kommer att avgöra vilket av lagen som går vidare till huvudrundan med drömläge att nå semifinal. Henrik Signell var väldigt nöjd över att han kunde gå runt på många spelare mot Argentina – precis som han har gjort under hela mästerskapet.

– Vi vill ha krafter kvar till Rysslands-matchen och det anser jag att vi har nu. Dessutom hade Ryssland en tuff match idag och gick hårt på sina tongivande spelare. Det känns bra och det är kanske ytterligare en sak som talar för oss. Dels fick vi en lättare match och dels har vi ingen som har fått gå speciellt hårt, säger han.

– Vi kommer att spela ungefär den handboll vi brukar göra. Vi har slagit Ryssland tre gånger i rad och även om det är andra förutsättningar nu vet vi att vi klarar av det.

Mot Argentina fick spelare som inte fått mycket speltid så här långt, bland andra Martina Thörn, Mathilda Lundström och Carin Strömberg mycket speltid. Filippa Idéhn vilades helt medan Bella Gulldén, Melissa Petrén, Linn Blohm och Jamina Roberts matchades sparsamt.

– Vi har ett antal nyckelspelare som inte kan gå för fullt, till exempel Bella. Det hade bara varit korkat att spela henne 40 minuter i varje match när hon spelat fem minuter varje match i klubblaget.

Ryssland har naturligtvis ett riktigt bra lag, men det är framförallt en spelare som sticker ut: Anna Vyakhireva.

– Det är en spelare som man alltid har en plan för hur man ska stoppa, men inte alltid lyckas med. Hon är väldigt duktig på att hålla avstånd och är svår att få lås på. Och så är hon väldigt skicklig på att ha passningsarm och skottarm fri.

Senast lagen möttes i ett mästerskap var under EM senast. Då vann Sverige och Nathalie Hagman gjorde 17 mål. Vem gör 17 mål den här gången?

– Det är bara Hagman som kan göra det, skrattar Henrik Signell.