Sverige fick ketchupeffekt – Japan som en överkörd tomat

Jamina Roberts. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Det blev blågul seger mot hemmanationen Japan i VM 2019. En härlig vinst som avstamp mot en kommande Huvudrunda.

Skaka, slå, skaka, slå. Ni vet när ketchupen fastnat i flaskbotten och vägrar släppa. Skakig var också Sveriges inledning mot Japan innan förbundskapten Henrik Signell tog en exemplarisk tidig timeout och röt till.

In med Melissa Petrén på högernio som förlösande faktor och boom: ketchupeffekt! Sverige gick från underläge med 4 mål till ledning med 7 i den första halvleken. Blågult körde över Japan likt en krossad tomat som sorgset såg matchen rinna ur händerna.

För svensk del var det ett härligt statement att kunna visa power inför Huvudrundan. Att hämta upp ett underläge, att genomföra en sådan tempohöjning mitt i matchen och att direkt få utdelning på taktiska justeringar. Bra, bra och bra.

Det var ledning med 20-13 i paus sedan blågult hittat lösningar på allting. Den stora organisatören var Petrén som gjorde 4 mål och 5 assist på den typ 20-minutaren hon var inne. Klass! Bakåt presterar mittförsvaret på hög nivå, Idéhn i kassen bra och ett anfallsvapen medan det yttre försvaret går att höja några snäpp.

Inledningen av den andra halvleken blev ett ställningskrig där Japan krigade för att få momentum och komma ikapp. Sverige kämpade, smådarrade lite men kom snart in på rätt spår igen.

Till slut blev det en ganska bekväm resa i mål där Sverige kunde byta runt och lufta i princip hela truppen. Japan orkade inte riktigt hålla uppe sitt intensiva anfallsspel med tajmade bollsläpp. Tappen av ett knippe nyckelspelare inför VM har sänkt den totala kapaciteten men det är ett härligt lag att följa i VM.

Sverige vann med 34 – 26 och det blir utmärkt att ta med sig både poäng och plusmål till Huvudrundan. Viktigt dock att inte övervärdera den här insatsen mot ett tufft lag men ingen världsnation. Nu väntar Argentina på torsdag och Ryssland på fredag.

Sverige – Japan 34 – 26 (20-13)