Sverige fick inte till spelet mot Montenegro – förlorade med sex bollar

Montenegros Bobana Klikovac och Sveriges Carin Strömberg. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Att Sverige har det tufft mot just Montenegro är ingen nyhet, och det visade sig stämma bra även idag. Efter en första halvlek som var den klart sämsta under hela mästerskapet för svensk del blev det förvisso stundtals bättre – men det Montenegro som styrde och ställde genom hela matchen. Matchen slutade –

Det var inte mycket som fungerade för det svenska landslaget i inledningen av matchen. Bella Gulldén sätter förvisso båda sina straffar, men utöver det var det väldigt rörigt i såväl anfall som försvar från de blågula spelarna.

Axnér tvingas till en time out när Montenegros försprång ökar allt mer, men inte heller då blir det särskilt mycket bättre för Sverige. Räddningen kommer av att Filippa Idéhn kommer in i matchen allt mer, och storspelar under perioder av den första halvleken.

Måltavlan visar på 10-4 efter 13 spelade minuter, och för svensk del kommer en ny uppställning in på banan för att testa sin framgång. Bättre blir det, och avståndet upp till Montenegro minskar markant under ett par minuter, men det är fortsatt stort överläge för de grönklädda spelarna i matchen – och känslan är att de styr och ställer med det svenska spelet precis som de vill.

I slutet på halvleken fastnar Sverige i en fem minuter lång måltorka, men tack vare ett fint mål av Linn Blohm i slutminuten håller sig Montenegros ledning till sex mål in i paus.

Halvtidsresultat: 16 – 10

Den andra halvleken börjar tyvärr inte med något bättre spel från Sverige, och det verkar som att luften helt gått ur de svenska spelarna. Anfallsspelet fungerar något bättre än tidigare, men försvarsmässigt ser det fortsatt mörkt ut vilket leder till att Sverige inte lyckas minsk avståndet upp till Montenegro.

Jovanka Radicevic får fortsätta göra det hon är så duktig på i början av den andra halvleken, precis som tidigare i matchen, och när hon åker på en utvisning är det istället Durdina Jaukovic som visar upp sig i målprotokollet. Svenskorna har det uppenbart svårt att få kontroll över försvarsspelet, vilket också visar sig på måltavlan.

I mitten av den andra halvleken är det en konstig handboll som spelas på planen, men det gynnar svenskorna till viss del. Montenegro drar ner tempot markant och Ryde som har kommit in i det svenska målet bjuder på flera fina räddningar. Samtidigt utnyttjar Sverige sitt tillfälle och kontrar allt mer, vilket också ger utdelning i utvisade spelare.

När Sverige får in ett par mål framåt steppar också försvarsspelet upp ett snäpp, vilket leder till kontringsmöjligheter – precis som vi är vana att se Sverige. Montenegros ledning minskar snabbt från åtta till fyra mål, och de blågula spelarna är tillbaka i matchen igen.

Jamina Roberts storspelar i anfallet och är tillsammans med Linn Blohm den klart främsta spelaren i det svenska laget i den andra halvleken, vilket tillsammans med ett stundtals väldigt fint målvaktsspel från Ryde är anledningen till att Sverige fortsatt är kvar i matchen.

Därefter blir det dock tungt igen, och Montenegro utökar sin ledning på nytt. Sverige får se sig besegrade, utan att egentligen ha hotat sitt motstånd en enda gång under matchen.

Montenegro – Sverige: 31 – 25