Sverige ett steg närmare OS i Rio

Sverige är klart för OS-kvalet inför spelen i Rio de Janeiro.

Nu har vi anledning att lägga VM bakom oss och blicka framåt. I mars spelas OS-kvalificering och tack vare gårdagens resultat där alla icke-Europeiska nationer åkte ur VM så är Sverige klart för spel i denna turnering. En chans att ta sig till de Olympiska Spelen i Rio de Janeiro som spelas 6 – 21 augusti 2016.

Klara för OS redan nu är:
Brasilien (värdnation)
Norge (vann EM)
Angola (vann OS-kval i Afrika)
Argentina (vann Panamerikanska Mästerskapen)
Sydkorea (vann OS-kval i Asien)

OS-kvalet spelas den 17 – 20 mars 2016 i 3 olika grupper på 3 olika platser i världen, vilket ännu inte är klart var. Lag 1 och 2 i varje grupp går till OS och grupperna ska se ut på följande vis:

Grupp 1
Lag 2 i VM
Lag 7 i VM
Japan
Tunisien

Grupp 2
Lag 3 i VM
Lag 6 i VM
Uruguay
Lag 3 i EM

Grupp 3
Lag 4 i VM
Lag 5 i VM
Lag 2 i EM
Mexiko

Kvarvarande lag i VM som alltså har chans att, eller till och med bör, landa i dessa grupper (alternativt vinna VM och gå direkt till OS):

Nederländerna
Frankrike
Polen
Ryssland
Montenegro
Danmark
Rumänien

Följande gäller också:

-Om ett lag som redan är kvalificerat för OS slutar på plats två till sju i VM tar åttan i VM en kvalplats, om två OS-klara lag slutar topp sju tar även nian en kvalplats och så vidare.

-Om lag som tagit en kvalplats via EM också blirtvå till sju i VM går man tillbaka till EM och nästa lag i ordningen tar platsen i OS-kvalet.

-Om Europamästaren (Norge) också blir världsmästare går EM-tvåan (Spanien) direkt till OS, och EM-trean Sverige tar Spaniens kvalplats.

Källa: Sportbladet