Stark avslutning tog Nederländerna till semifinal

Lois Abbingh. Foto: Germany 2017/Sascha Klahn

På pappret hade Nederländerna det enklaste kvartsfinalmotståndet, verkligheten ville något annat. Tjeckien var nästan omöjligt att haka av och otroligt giftigt i andrafas. Det blev favoritseger – utan 14-målsskytten Lois Abbingh och anfallsnavet Nycke Groot hade det aldrig gått.

Tjeckien var en trevlig bekantskap under EM-dagarna i Malmö ifjor. På ett år har man tagit ytterligare kliv, senast genom att jaga ikapp och slå Rumänien i åttondelen.

Lite luft gick månne ur överraskningslaget i och med den meriten. Landets allra första kvartsfinal föreföll en alltför stor uppgift när Nederländerna gick fram till 7-1.

Helle Thomsen gick i land med det riskabla schackdraget att spara bland annat Estavana Polman från start. Framförallt med tanke på energibehovet i en förväntat, betydligt tuffare semifinal.

Det orangea laget skulle förstås ta sig dit först, med bra försvarstäck i 6-0 som grund.

Tjeckien fick ta många skott långt ut i banan, en konst som en av turneringens mesta avslutare Marketa Jerabkova förvisso behärskade periodvis.

Försvarsarmarna i luften plockade ner en del utan att hindra Jerabkovas iver.

Lucie Satrapova som hade spelledigt senast jobbade igång sig och laget till en rimlig nivå bland de åtta bästa, det stora underläget förvandlades till uddamålet efter på dryga tio minuter.

Så dags var Thomsen tvungen att sätta sina bästa resurser i spel. De som redan var inne i kampen, playmakern Nycke Groot och Lois Abbingh med näsa för mål, fick bruka allvar för att håll Nederländerna flytande till paus.

Första målet i andra halvlek var en tjeckisk kvittering, Nederländerna återtog en knapp ledning.

Jaktläget levde intensivt när Kristianstadkeepern parkerade Tess Wester i räddningsstatistiken och en matchbild med många korta anfall ackompanjerades av tekniska fel framförallt från den regerande vicemästaren.

Sista fem minuterna avgjorde, oklanderliga samarbeten mellan Groot och Abbingh medan Tjeckien inte längre fick bollen på mål. Däremot ett bra betyg för sin allra första VM-kvartsfinal.

Nederländerna är i semifinal, topp fyra i fyra mästerskap i rad. Den här gången med försvarsbrister och utan sin flygande omställningsfas. Etablerade stjärnor från europeiska storklubbar och en dansk coach som drar i trådarna räcker långt på vägen.

VM 13 december

Nederländerna–Tjeckien 30–26 (17–16)