Wow! Vi har nyss upplevt en fantastisk kollektiv insats av det svenska handbollslandslaget mot Frankrike. Egentligen vill man ge alla spelare fyra bollar, men eftersom Sverige bara gjorde sju mål i andra halvlek och vi måste särskilja på ditten och datten så blir det såhär.
Anna Lagerquist
I tomrummet av Sabina Jacobsen har ett Anna Lagerquist-format föremål vuxit fram. ”Nu behöver jag inte vara riktigt så ödmjuk”, sa Elin Hallagård efter matchen ”men det känns som att man skulle sätta in vem som helst bredvid Anna”. Lagerquist smällde på franska nior, drev på svenska försvarare och symboliserade det lugna, svenska fokuset som tog poäng mot Frankrike.
Isabelle Gulldén
Hon lever för de här stora matcherna, Bella Gulldén. Med lugn och passningssäkerhet styr hon det svenska anfallet med sina många vapen. Med oväntade inspel till linjen skapar hon lägen för andra. Och så har hon en av handbollens märkligaste handledsskott. Skott så lösa att en juniormålvakt skulle kunna rädda dem men så välplacerade att världsmålvakter inte gör det. Sveriges bästa målskytt med sex nät.
Filippa Idéhn
Det är visst någon som har sovit över i videorummet igen. Filippa Idéhn tog allt det hon skulle och en hel del till. Under de tio mållösa minuterna i andra halvlek var hon den absolut största anledningen till att Frankrike inte kom ikapp Sverige.
Olivia Mellegård
Vänsterkanten som hade problem med Montenegros högersexa verkade lida av minnesförlust från den matchen. 22-åringen såg ut som ett fullblodsproffs i matchen mot Frankrike, en match där hon spelade mest av alla svenska utespelare. Det kom knappt några franska lägen från hennes kant bakåt, och framåt var hon 100-procentig på sina tre enda skott, som alla kom i första halvlek.
Linn Blohm
Tillsammans med Hallagård och Lagerquist utgjorde Blohm navet av det svenska försvaret som effektivt stängde ner det franska anfallet. Offensivt slet mittsexan hårt på linjen och verkade ha klister i händerna (förlåt) med tanke på alla bollar hon sög åt sig från Bella Gulldén. Två mål framåt blev det framåt för Blohm, varav ett var Sveriges absolut sista och poäng-fixande.
Jamina Roberts
Sveriges mest irrationella spelare. Det kan inte vara kul att försvara flygfotade Jamina Roberts. Vänsternian utgjorde ett ständigt hot mot sin försvarare och var riktigt mål-het i början av andra halvlek. Löste även, som hela laget, försvarsspelet med bravur.
Elin Hallagård
Inringd från bullbaket i onsdags. Flugen till Frankrike i torsdags morse. Utvisad mot Montenegro på kvällen. Mittförsvarsklippa mot världsmästarna ikväll. Elin Hallagård har haft hektiska dygn, som tack vare henne har bidragit till att semifinal-drömmen lever. Förhoppningsvis får sambon ringa in några extra sjukdagar för att ta hem om 11-månaders gamla dottern Stine hemma i Göteborg. Mamma behövs av svenska folket.
Hanna Blomstrand
Med sina ihärdiga stegisättningar bad nog det franska försvaret att få slippa högernian från Boksjökloster. 22-åringen var aktiv och passningssäker i anfallet och satte sina tre skott på tre försök – varav ett var för att bryta den tio minuter långa måltorkan till 19-16. Bakåt var hon liksom hela Sverige, riktigt bra.
Jenny Alm
Vi vill ge alla spelare minst 3:or, för så bra var alla i försvarsspelet. Men om vi ska försöka upprätthålla någon sorts hård objektivitet så kunde Alm ha varit aningen mer effektiv framåt för att hoppa upp i betygsskalan. Den tungskjutande vänsternian bidrog med två mål på sex försök och vågade ta lägena, det hoppas vi fortsätter, för Almar behövs.
Nathalie Hagman
Den svenske högernio/högerkant-hybriden spelade näst mest av alla utespelare ikväll. För att hålla fokus under så lång tid krävs det både lungor och hjärta. Försvarsspelet såg stabilt ut men framåt missade hon sina lägen, utom ett. Att sätta ett nästintill avgörande straffkast med minuter kvar mot värdnationen, med minnen från förlusten mot Danmark, krävs ett psyke utöver det vanliga. Tack Hagmans pannben.
Carin Strömberg
Hon kommer in, hon stegar på i anfallet, hon vårdar bollen, hon täcker bakåt. Hon gjorde jobbet. Att ha en rotationsspelare Carin Strömbergs kaliber är få landslag förunnat.
Mathilda Lundström
Inga mål från Lundström i EM-debuten, men hon är nog ganska nöjd ändå. En tappad boll är allt som redaktionen kan minnas. Annars såg det oerhört stabilt ut från 21-åringen båda i passningsspelet och i försvarsspelet.
Spelade för kort för att bedömmas:
Johanna Bundsen
Louise Sand
Mikaela Mässing